They Live – Ζουν ανάμεσα μας

“I have come here to chew bubblegum and kick a*s… and I’m all out of bubblegum.”

Nada They Live 1988

Το They Live είναι μια αμερικανική ταινία δράσης, θρίλερ, επιστημονικής φαντασίας του 1988 σε σενάριο και σκηνοθεσία του John Carpenter. Η ταινία είναι βασισμένη στο διήγημα “Eight O’Clock in the Morning” του 1963 του Ray Nelson. Πρωταγωνιστούν οι Roddy Piper, Keith David και Meg Foster. Η ταινία ακολουθεί έναν τυχαίο περιπλανώμενο, που ανακαλύπτει μέσω ειδικών γυαλιών ηλίου ότι οι ανθρώπινοι elite είναι εξωγήινοι, οι οποίοι κρύβουν την εμφάνισή τους και χειραγωγούν τους ανθρώπους με σκοπό τον καταναλωτισμό, την αναπαραγωγή και την συμμόρφωση με το κατεστημένο μέσω υποσυνειδήτων μηνυμάτων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο John Carpenter αφού απέκτησε τα δικαιώματα ταινίας από το διήγημα του Nelson, χρησιμοποίησε την ιστορία ως βάση για τη δομή του σεναρίου. Στο σενάριο υπέγραψε με το ψευδώνυμο “Frank Armitage”.

Τα μηνύματα της ταινίας

Τα μηνύματα που περνάει το They Live, προήλθαν από τη δυσαρέσκειά του Carpenter για τις οικονομικές πολιτικές του τότε προέδρου των ΗΠΑ και από την αυξανόμενη εμπορευματοποίηση στη λαϊκή και πολιτική κουλτούρα. Ο οξυδερκής και ιδιαιτέρως ευφυής κύριος Carpenter διέγνωσε από τότε την τάση της αμερικάνικης κυβέρνησης προς το άνοιγμα της για την παγκοσμιοποίηση του πλανήτη. Η ταινία αφορά στο πως οι απανταχού κυβερνήσεις πρέπει και θέλουν να εφευρίσκουν τρόπους που να μετατρέπουν τους ανθρώπους σε τεράστιες μάζες ομοιογένειας. Χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που να διαφοροποιούν τα άτομα, χωρίς εξεγέρσεις και αντιρρήσεις κοινωνικού επιπέδου, άτομα πειθήνια που πηγαίνουν καθημερινά και πράττουν ακαταπόνητα την εργασία τους, που υπερκαταναλώνουν στηρίζοντας έτσι τις μεγάλες πολυεθνικές και τον πλούτο, και που αναπαράγονται ακατάπαυστα για να διατηρείται η αλυσίδα.

“Δεν θέλω να είμαι μέρος των δημογραφικών στοιχείων. Θέλω να είμαι άτομο. Φοράω κάθε ταινία μου ως σήμα υπερηφάνειας. Γι’ αυτό λατρεύω όλες τις κακές μου κριτικές. Αν οι κριτικοί αρχίσουν να αρέσουν οι ταινίες μου, τότε είμαι σε μεγάλο μπελά.”

John Carpenter

Το They Live είχε μικρή επιτυχία κατά την κυκλοφορία. Αρχικά οι κριτικοί ως συνήθως έθαψαν την ταινία κάνοντας την “δουλειά” τους. Το κοινό όμως πάντα έχει την τελευταία γνώμη. Όχι μόνο δεν επέκρινε τον κοινωνικό σχολιασμό, τη συγγραφή και την υποκριτική του, αλλά μετέτρεψε την ταινία σε ένα cult αριστούργημα απόλυτης διαχρονικότητας. Τώρα πια θεωρείται από τους περισσότερους ως μια από τις καλύτερες ταινίες του Carpenter. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εξάλεπτη σεκάνς, όπου οι πρωταγωνιστές παλεύουν σε ένα στενό, που έχει εμφανιστεί στις λίστες με τις καλύτερες σκηνές δράσης όλων των εποχών.

Αξίζει να δείτε αυτή την ταινία γιατί:

Ενώ είναι παλιά, είναι πολύ καλοδουλεμένη και καλογυρισμένη. Έχει ιστορία και δυνατό και πρωτότυπο σενάριο. Από αυτά που συνήθως οι περισσότεροι σκηνοθέτες δεν τολμούν να καταπιαστούν. Ενώ είχε μικρό κόστος παραγωγής (μόλις 3 εκατομμύρια δολάρια), έχει εξαιρετική οπτική γωνία λήψης, φωτογραφία και εκπληκτικά ειδικά εφέ. Η χρήση ασπρόμαυρου στις σκηνές όπου οι πρωταγωνιστές φορούν τα γυαλιά, δένει εκπληκτικά και χαρίζει ιδιομορφία και πρωτοτυπία στο σύνολο της ταινίας. Η δουλειά του κυρίου Carpenter ανάγεται σε επίπεδο μικρομετρίας, το οποίο δεν δίνει κανένα περιθώριο λάθους, δημιουργώντας ένα κινηματογραφικό διαμαντάκι, το οποίο θα απολαύσετε και μελλοντικά θα θέλετε να το ξαναδείτε.

“Διαλύουν την κοιμισμένη μεσαία τάξη. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι γίνονται φτωχοί. Είμαστε τα βοοειδή τους. Μας εκτρέφουν για σκλαβιά.”

Bearded Man – They Live 1988

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top