Fatman

“Ήρθα για το κεφάλι σου, Χοντρέ!”

Skinny ManFatman

Τοπίο τόσο λευκό και απέραντο όσο τα μάτια μπορούν να ατενίσουν. Όπως το μυαλό ενός απλού θεατή δεν μπορεί να κατανοήσει την απόλυτη απεραντοσύνη, τόσο ακριβώς είναι το μέγεθος της ολόλευκης τοποθεσίας που εκτυλίσσεται η συγκεκριμένη ιστορία. Και ξάφνου μέσα σε όλη αυτή την εκπληκτική ολόλευκη όαση, να και μια μικρή συμπαθητική καλύβα στη μέση του τίποτα. Ακριβώς πίσω από αυτή τη μικρή συμπαθητική καλύβα βρίσκεται και μια αποθήκη, που είναι τόσο δυσανάλογα τεράστια και άσχημη, ώστε δείχνει εντελώς αταίριαστη με την παλέτα των χρωμάτων που αντικρίζουμε. Που αλλού θα μπορούσαμε να δούμε τέτοιο σκηνικό; Μα στην Αλάσκα φυσικά!

Λευκά όμορφα τοπία που ειδύλλιο μου θυμίζουν,
γιατί όμως τα Χριστούγεννα πάντα με εκνευρίζουν;

Γελώντας τα πνεύματα τα σκοτεινά, σιγοτραγουδούν
σε ένα ζευγάρι παλαιό που από αυτό θα πληρωθούν!

Σε αυτή τη μικρή συμπαθητική καλύβα λοιπόν ζει ένα ζευγάρι. Ένας πολύ μουρτζούφλης, γενειοφόρος, ηλικιωμένος, χοντρός κύριος με την σύζυγο του που είναι η γλυκιά και μοναδική αγάπη της ζωής του. Στην αποθήκη όμως επικρατεί συνεχώς χάος. Εκεί στεγάζεται ένα κρυφό εργοστάσιο με πάρα πολλούς εργάτες που παράγουν πολύ συγκεκριμένα προϊόντα για ειδικές περιστάσεις. Οι εργάτες του συμπαθέστατου αυτού ζευγαριού κατακλυσμένοι από το άγχος να προλάβουν την προθεσμία παράδοσης των εμπορευμάτων, εργάζονται πυρετωδώς. Αυτό συμβαίνει γιατί εν όψει Χριστουγέννων έχουν πάρα πολλές παραγγελίες και η προθεσμία παράδοσης πλησιάζει γρήγορα.

Πίσω από μια μικρή καλύβα γραφική,
δεσπόζει μια ύποπτη αποθήκη μυστική.

Σφυροκοπούν κι ακούγονται λόγια ευθυμίας,
μα πυρετωδώς εργάζονται μέχρι λιποθυμίας.

Αυτή η επιχείρηση, της οποίας την ύπαρξη δεν γνωρίζει κανείς αλλά όλοι εξαρτώνται από αυτή, παραδίδει τα εμπορεύματα της παντού στον πλανήτη. Τα τελευταία χρόνια όμως η δουλειά έχει αρχίσει να παίρνει την κατιούσα. Βασική αιτία γι’ αυτό είναι τα παιδιά. Καθώς η συγκεκριμένη επιχείρηση απευθύνεται κυρίως σε παιδικό κοινό και ως γνωστό τα σημερινά παιδιά είναι φανατικοί οπαδοί της ψηφιακής τεχνολογίας, η ζήτηση για αναλογικού είδους αντικείμενα, έχει μειωθεί αισθητά οπότε αυτά απλά σκονίζονται καθισμένα σε πολύ ψηλά φθαρμένα ξύλινα ράφια.

Τα Χριστούγεννα ήταν κάποτε μια μεγάλη γιορτή,
όμως τα παιδιά τα ξέχασαν στου χρόνου τη ρωγμή.

Σε ξέρει αν είσαι άτακτος ή καλός,
πρόσεχε τι θα σου φέρει ο Χοντρός!

Σε μια άλλη περιοχή πολύ μακριά από την Αλάσκα δεσπόζει ένα μεγάλο και πλούσιο σπίτι. Εδώ κατοικεί ένας πιτσιρικάς με την ζάπλουτη βαριά άρρωστη γιαγιά του. Μια μέρα παραλαμβάνει ένα Χριστουγεννιάτικο δώρο που περίμενε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δεν είναι όμως αυτό που προσδοκούσε. Ότι και αν ήταν αυτό που είχε στο μυαλό του το χαιρέκακο τούτο πιτσιρίκι, αυτό που τελικά εισέπραξε ήταν ένα κομμάτι κάρβουνο! Κι από ένα τόσο δα κομματάκι κάρβουνο ξεκινά να ξετυλίγεται τούτη εδώ η ιστορία. Ένα κομμάτι κάρβουνο που λάμπει σαν γιορτινό στολίδι, αλλά δημιουργώντας το πιο σκοτεινό σκοτάδι όπου ακουμπά. Ήταν μέσα σε ένα μικρό πουγκί, πρόχειρα τυλιγμένο από το κιτρινωπό φύλλο ενός τσαλακωμένου χαρτιού. Η έκπληξη του πιτσιρικά που το λαμβάνει δεν είναι απλά μεγάλη, αλλά και τρομερά δυσάρεστη τόσο ώστε να ουρλιάζει από τα νεύρα του. Υπόσχεται λοιπόν εκδίκηση και μάλιστα φονική στον αποστολέα. Αμέσως λοιπόν παίρνει τηλέφωνο και μισθώνει έναν επαγγελματία δολοφόνο, με σκοπό να πραγματοποιήσει το θανάσιμο σχέδιό του. Τα λεφτά δεν είναι πρόβλημα όταν βασίζεσαι στα κεφάλαια των άλλων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι “άλλοι” είναι η γιαγιά του. Και για αυτήν υπάρχει σχέδιο φυσικά, αλλά όχι ακόμα. Όλα θα γίνουν στην πορεία…

Για κάρβουνο που έλαβα, θάνατο ζωγραφίζω,
θα την πληρώσεις Χοντρέ, δεν σου την χαρίζω.

-Wenan εδώ. Κάποιος μ’ έχει τρελάνει.
-Σε ακούω. Ποιος θέλεις να πεθάνει;
-ΤΟΝ ΞΕΡΕΙΣ. Ο ΧΟΝΤΡΟΣ!
-Ναι, μα είναι υπαρκτός;
Θα σου στοιχίσει αδρά.
-Απλά κάνε τη δουλειά.
Θα σου δώσω, ότι πόρο, ότι μέσο, ότι κι αν χρειαστεί…
Ο χοντρός πρέπει να φύγει απ’ την μέση, ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ!

Ας επανέλθουμε όμως για λίγο στο συμπαθέστατο ζευγάρι, που είναι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας μας. Όπως αναφέραμε παραπάνω, οι δουλειές έχουν αρχίσει να παίρνουν την κατιούσα. Κι εδώ υπάρχει μια αναπάντεχη εξέλιξη που ίσως δώσει τη λύση που περιμένουν και οι δύο όσον αφορά τον οικονομικό τομέα της επιχείρησης. Ο αμερικάνικος στρατός καταφτάνει μαζί με μια φασαρία από αξιωματικούς, οχήματα και χαμό. Το ήσυχο τοπίο ξαφνικά αρχίζει να μοιάζει με ένα χιονισμένο πεδίο μάχης! Χωρίς προλόγους ο επικεφαλής του πανικού κάνει στο ζευγάρι μια πολύ δελεαστική πρόταση. Να χρησιμοποιήσει το εργαστήριο και τους εργάτες τους για την μαζική παραγωγή πολεμικού εξοπλισμού. Προτείνουν λοιπόν μία βραχυπρόθεσμη συνεργασία με πολύ μεγάλο κέρδος. Το ζευγάρι αποκτά πολύ μεγάλο δίλλημα. Πρέπει να αποφασίσει αν θα δεχθεί τη συνεργασία με το στρατό. Μια θετική απάντηση λύνει το οικονομικό πρόβλημα της επιχείρησης. Όμως μια αρνητική διατηρεί το γόητρο και την αθωότητά της, αλλά θα πρέπει να αγωνιστεί πολύ σκληρά για να ανακάμψει προϋποθέτοντας ότι θα τα καταφέρει. Η απόφαση είναι δύσκολη, αλλά όπως φαίνεται μάλλον μονόδρομος. Η συνεργασία με το στρατό κανονίζεται. Το ζευγάρι με ανάμεικτα συναισθήματα αναγγέλλει στους εργάτες την νέα εργασιακή τους σύμβαση.

Ξωτικά που στα κρυφά δουλεύουν,
παιχνίδια και όπλα μαστορεύουν.

Είναι συλλέκτης και ταξιδεύει όλη τη χώρα,
έχει ειδική δουλειά και ψάχνει μόνο δώρα.

Ο Jonathan Miller που είναι ευρύτερα γνωστός στην πιάτσα ως Skinny man έκλεισε το τηλέφωνο. Η προετοιμασία για μια τόσο ειδική αποστολή ήταν τεράστια. Οργάνωση, μεθοδικότητα, μελέτη και πειθαρχία είναι αναπόσπαστες αρετές για την επιτυχημένη επίτευξη της αποστολής. Ξεκίνησε με το γνωστό κόλπο της παραπλάνησης, προσποιούμενος οικειότητα με το στόχο του για να αποσπάσει πληροφορίες. Αυτές οι πληροφορίες που ενώ μοιάζουν αθώες και ακίνδυνες είναι ζωτικής σημασίας κι άκρως επικίνδυνες. Το επόμενο στάδιο της προετοιμασίας αφορά το πρακτικό μέρος. Για μια ειδική αποστολή χρειάζεται και ειδικός εξοπλισμός. Εξοπλισμός ειδικών αντικειμένων που αποσκοπούν στην απομάκρυνση και εξουδετέρωση των φυσικών κινήσεων και σκέψεων ενός ατόμου, καθώς επίσης και το κατάλληλο όχημα για τη φιλοξενία και μεταφορά του εν λόγω εξοπλισμού. Απαιτείται επίσης σωστός υπολογισμός του βαθμού δυσκολίας. Οπότε καταλήγοντας στην λίστα προετοιμασίας φτάνουμε στη απογραφή: όπλα, ρούχα για κρύο, αυτοκίνητο, πληροφορίες… α ξέχασα! Και το πιο βασικό απ’ όλα: πόσα άτομα πρέπει να φύγουν απ’ τη μέση για να καταφέρεις τελικά να τερματίσεις το στόχο σου!

Άγια Νύχτα, σε προσμένουν
Με χαρά οι δυο τρελοί
Και με όπλα που θα βρούνε
Τον Χοντρό θα εκδικηθούνε
Με ένα στόχο, μια ριπή
Ναι με μια ριπή…

Όταν λοιπόν ο Skinny man ολοκλήρωσε την προετοιμασία, ξεκίνησε την αναζήτησή του. Μπήκε στο αυτοκίνητο του και ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι για να συναντήσει αυτόν που δεν είναι υπαρκτός αλλά τον έχουν δει όλοι. Αμέτρητες ήταν οι αλλαγές των χρωμάτων μπροστά του, καθώς διέσχιζε σταδιακά τη χώρα. Σε κάθε στάση το τοπίο έχανε λίγο λίγο το χρώμα του καθώς πλησίαζε στον ολόλευκο προορισμό του. Όπως όλα τα ταξίδια όμως, κι αυτό τελικά φτάνει στο τέρμα. Τα στοιχεία έχουν αποδώσει και η αναζήτηση έχει τελειώσει. Το τελευταίο κεφάλαιο της ιστορίας μόλις τώρα ξεκινάει να γράφεται. Μια ιστορία που ξεκίνησε με κόκκινο και είναι προορισμένη να λήξει με κόκκινο.

Τώρα αυτός χαμογελά, καθώς εκεί ξαπλώνει.
Πάνω στο χιόνι το λευκό και δίχως να κρυώνει.

Θα φύγω ήσυχος, αθόρυβα και γρήγορα,
χωρίς τα λόγια επίλογου τα παρήγορα.

“Νομίζεις ότι είσαι ο πρώτος; Νομίζεις ότι πήρα αυτή τη δουλειά επειδή είμαι χοντρός και χαρωπός;”

ChrisFatman

Το Fatman είναι μια αμερικανική μαύρη κωμωδία δράσης του 2020 με σενάριο και σκηνοθεσία των Eshom Nelms και Ian Nelms. Πρωταγωνιστούν οι Mel Gibson, Walton Goggins και Marianne Jean-Baptiste. Το Fatman είναι ανορθόδοξη χριστουγεννιάτικη ιστορία και πολύ διαφορετική από τα κλισέ του κινηματογραφικού χώρου. Ωστόσο είναι μια ευχάριστη αλλαγή από τις κλασσικές χριστουγεννιάτικες ταινίες, ενώ ακολουθεί πιστά το παραδοσιακό μοτίβο του Άι Βασίλη, ακόμα κι αν δεν έχουμε το γιορτινό happy story. To Fatman έλαβε μικτές κριτικές από το κοινό και τους κριτικούς, καθώς πρόκειται για μία ταινία που δεν είναι για όλους και ίσως θα μπορούσε να ανήκει στην cult κατηγορία του κινηματογράφου. Σας την προτείνουμε όμως ανεπιφύλακτα και σας ευχόμαστε καλά Χριστούγεννα!

Jingle Bullets

Τρίγωνα κάλαντα και εκρηκτικά,
τσεκούρι πολυβόλα κι όλα μια χαρά,
hey!!!
Χριστούγεννα στα χιόνια,
με σφαίρες και τελώνια.
Διασκεδαστικό να οδηγείς! Μα μην παρασυρθείς!
Αν ο χοντρός περάσει, σκότωσε τον αν μπορείς.
Τρίγωνα κάλαντα και εκρηκτικά,
τσεκούρι πολυβόλα κι όλα μια χαρά,
hey!!!
Χριστούγεννα στα χιόνια,
με σφαίρες και τελώνια.
Με κάρβουνο γι’ ανταμοιβή κι υπόσχεση ζωής,
θα ‘μαι καλό παιδί, θα γίνω Άγιε, θα το δεις…
Τρίγωνα κάλαντα και εκρηκτικά,
τσεκούρι πολυβόλα κι όλα μια χαρά,
hey!!!
Τρίγωνα κάλαντα και εκρηκτικά,
τσεκούρι πολυβόλα κι όλα μια χαρά,
hey!!!  

Το καλό και το κακό! Το άσπιλο λευκό και το μαύρο της γης, όπου εκείνη δεν καλύπτεται από χιόνι. Το Γιν και το Γιαν, η αθωότητα και η κακία, το μαύρο μέσα στο λευκό σ΄ αιώνια μονομαχία. Με έπαθλο το κόκκινο. Σε αναλογία θανάτου. Όσο πιο πολύ χάνεις σε κόκκινο, τόσο πιο πολύ πλησιάζεις στο λευκό που τελικά θα σε οδηγήσει στον τελικό προορισμό σου κάτω απ’ το μαύρο…

Δύο ισοδύναμες μονάδες, δύο ισάξιοι αντίπαλοι. Δυο κρυμμένα μυστικά, ένα απ’ την κάθε πλευρά. Ένα παιχνίδι βίας του μαύρου, του λευκού, του κόκκινου. Το έπαθλο η επιβίωση. Η ανταμοιβή: η ζωή, η συνέχεια της ροής του κόκκινου εσωτερικά, κι όχι χυμένο άτσαλα παντού πάνω στο πανέμορφο λευκό που περιβάλλει τα πάντα. Η νίκη πάντα έχει τίμημα. Και ίσως τελικά να μην έχει και κανένα όφελος.

Πάντως όταν η αναμέτρηση τελειώσει, η ισορροπία θα έχει χαθεί για πάντα και όλα θα ξαναγραφούν απ’ την αρχή. Αναμιγνύοντας χρώματα που μοιάζουν να συνδυάζονται χωρίς τελικά να πετυχαίνει το μίγμα, καταφέρνεις απλά να δημιουργείς χάος εκεί που υπήρχε αρμονία. Μερικά πράγματα ή κάποιες καταστάσεις, πρέπει να παραμένουν απείραχτα. Δεν πρέπει να χάνουμε την ουσία αναζητώντας την σημειολογική λεπτομέρεια που ίσως θα μπορούσε να αλλάξει κάτι, που τελικά αποδεικνύεται αιώνιο και δυνατότερο των πάντων. Μπορεί έτσι να χάσουμε τα ίχνη μας ψάχνοντας τα ίχνη των άλλων!

Σε ένα κόσμο που πάει μπροστά με φωτιά και μαχαίρι, εμείς ας προσπαθήσουμε να πορευτούμε με χαμόγελο κι ελπίδα.

Ίσως δούμε αλλαγές που δεν το περιμέναμε.

Από το  μαύρο στο λευκό.

Χωρίς κόκκινο.

Το τέλος της αναζήτησης είναι στο σημείο που επέρχεται η ψυχική πλήρωση. Κι αυτό δεν είναι ποτέ από εκδίκηση. Το μαύρο δεν δημιουργεί λευκό. Σαν χρώμα είναι απόλυτο και αδιάλυτο. Και σαν συναίσθημα το ίδιο. Το λευκό όμως δημιουργεί παλέτα με χιλιάδες συνδυασμούς αφού μπορεί να αλλοιωθεί από οποιοδήποτε χρώμα και να δώσει κάτι εντελώς καινούριο και πάντα ευχάριστο. Και σαν συναίσθημα το ίδιο. Το θέμα της επιλογής φυσικά είναι ευνόητο.

Ένα λευκό ποτήρι γάλα κι ένα μαύρο μπισκότο σοκολάτας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top