Μια βάρκα φορτωμένη με ρύζι

– Petra: …τα όνειρα είναι για τους αποτυχημένους, κι εγώ δεν είμαι
– Fermin: Υποθέτω πως έχεις δίκιο. Οι αποτυχημένοι έχουν όνειρα, οι επιτυχημένοι φιλοδοξίες.

από το Η Σκοτεινή Καρδιά της Βαρκελώνης της Alicia Giménez Bartlett, 2004

Το Un barco cargado de arroz (Η Σκοτεινή Καρδιά της Βαρκελώνης) είναι ένα μυθιστόρημα της Alicia Giménez Bartlett που κυκλοφόρησε το 2004.

Τα μυθιστορήματα με πρωταγωνίστρια την Petra Delicado, έχουν εκδοθεί σε διάφορες γλώσσες και είναι πολύ δημοφιλή σε Γερμανία και Ιταλία. Το 1999 η Petra Delicado εμφανίστηκε ως πρωταγωνίστρια τηλεοπτικής σειράς. Τέσσερα από τα μυθιστορήματά στα οποία πρωταγωνιστεί, έχουν χρησιμοποιηθεί για την ιταλική τηλεοπτική σειρά Petra, τεσσάρων επεισοδίων που μεταδόθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η Σκοτεινή Καρδιά της Βαρκελώνης

Το βιβλίο αυτό έπεσε στα χέρια μου από καθαρή τύχη. Μέχρι όμως να το πιάσω στα χέρια μου, πέρασαν πάνω από έξι μήνες. Τελικά ένα απόγευμα είπα να δώσω στην κυρία Bartlett μια ευκαιρία κι άρχισα να το διαβάζω. Εξεπλάγην ευχάριστα όταν συνειδητοποίησα ότι είχα διαβάσει μόλις δύο κεφάλαια του βιβλίου και η ιστορία του με τραβούσε να συνεχίσω. Πρόκειται για ένα αστυνομικό νουάρ μυθιστόρημα μιας κατηγορίας που σχεδόν έχει κορεσθεί με το πέρασμα των χρόνων. Συνήθως οι συγγραφείς αυτού του είδους, ή αντιγράφουν ο ένας τον άλλο ή απλά τον εαυτό τους. Αυτό δεν συμβαίνει στο συγκεκριμένο βιβλίο. Η ιστορία έχει μία αβίαστη ροή, ένα ρυθμικό ξεδίπλωμα των στοιχείων που απαρτίζουν το μυστήριο, μία πορεία προς την λύση που δεν σε κρεμάει σε κανένα σημείο της ιστορίας. Εκτός από την πρωταγωνίστρια Petra, όλοι οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι το ίδιο καλοδουλεμένοι και ο καθένας πράττει τα μέγιστα σε σχέση με το ρόλο του. Το δυνατό σημείο της κυρίας Bartlett όμως δεν είναι το να καθοδηγεί σωστά την ιστορία και να ξεδιπλώνει την εξελισσόμενη λύση του μυστηρίου. Το δυνατό σημείο εδώ είναι οι ατάκες και οι φιλοσοφίες ζωής που αναπτύσσονται μέσα από τους διαλόγους των χαρακτήρων. Είναι τόσο δυνατές και αληθινές που δυστυχώς μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πως στην πορεία της ζωής μας ξεχάσαμε ή χάσαμε πράγματα που θα έπρεπε να ζούμε. Το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου είναι ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι κάθε αστυνομικό νουάρ μυθιστόρημα. Έχει ένα τέλος, μια συνάφεια, μια γλύκα και συνάμα μια πίκρα που αφήνουν τον αναγνώστη χορτάτο και ολοκληρωμένο. Σε καμία περίπτωση δεν είναι χαμένος χρόνος, αντιθέτως μία πολύ καλή επένδυση χρόνου σε σχέση με το κόστος της αγοράς του. Το συστήνω ανεπιφύλακτα και πιστεύω πως μόλις το τελειώσετε θα ψάξετε κι άλλο την κυρία Bartlett.

“Εγώ ένα πράγμα θέλω απ’ τη ζωή, έτσι κι έρθει κάποιος και μου πει: Ζήτα μου ότι θες, αυτό θα του πω: Ένα καράβι φορτωμένο ρύζι.”

Τομάς ο Σοφός, από το Η Σκοτεινή Καρδιά της Βαρκελώνης

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top