Elvis Presley – Ο Βασιλιάς του Ροκ εν Ρολ

“Δεν προσπαθώ να είμαι σέξι. Είναι απλώς ο τρόπος μου να εκφράζομαι όταν κυκλοφορώ.”

Elvis Presley

Ο Elvis Aaron Presley γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1935 και ήταν Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός. Είναι γνωστός ως ο “Βασιλιάς του Ροκ εν Ρολ” και θεωρείται μια από τις σημαντικότερες πολιτιστικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα.

Μουσική

Η μουσική του καριέρα ξεκίνησε το 1954. Ο Elvis ήταν πρωτοπόρος του rockabilly, ενός πρώιμου είδους ροκ εν ρολ με ήχους ρυθμικής ακουστικής κιθάρας. Χαρακτηριστικό αυτής της μελωδίας είναι ο γρήγορος ρυθμός, που προέρχεται από έναν άτονο ρυθμό τζαζ με έντονη έμφαση σε συνδυασμό με στοιχεία μουσικής κάντρι και ρυθμικού μπλουζ.

“Οι άνθρωποι με ρωτούν από πού βρήκα το στυλ τραγουδιού μου. Δεν αντέγραψα το στυλ μου από κανέναν.”

Elvis Presley

Στις ερμηνείες του ο Elvis ήταν γεμάτος ενέργεια. Η σκηνική του παρουσία περιείχε σεξουαλικό, προκλητικό στυλ και συνδυασμό επιρροών απέναντι σε χρωματικές διακρίσεις. Αυτό οδήγησε σε μεγάλη επιτυχία αλλά και πολλές διαμάχες.

Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1960 αφιέρωσε μεγάλο χρονικό διάστημα στη δημιουργία ταινιών του Χόλυγουντ και soundtrack άλμπουμς. Τα περισσότερα από αυτά όμως έλαβαν άσχημη κριτική αποδοχή.

Ταινίες

Ο Elvis έκανε αρκετές τηλεοπτικές εμφανίσεις με αποτέλεσμα να γίνει η ηγετική φυσιογνωμία του ροκ εν ρολ. Ξεκίνησε την κινηματογραφική του καριέρα το 1956 με την ταινία “Love Me Tender”.

Θάνατος

Οι κακές του διατροφικές συνήθειες σε συνδυασμό με την χρόνια κατάχρηση συνταγογραφημένων φαρμάκων, του δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο Elvis Presley πέθανε το 1977 σε ηλικία 42 ετών.

“Μέχρι να ξανασυναντηθούμε, ο Θεός να σας έχει καλά όπως είχε και μένα.”

Elvis Presley

Διακρίσεις

Ο Elvis Presley είναι ένας από τους καλλιτέχνες με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών. Η εμπορική του επιτυχία επεκτείνεται σε αρκετές μουσικές κατηγορίες όπως: ποπ, κάντρι, ρυθμικό μπλουζ, adult contemporary και γκόσπελ. Έχει διακριθεί τόσο με βραβεία όσο και με πολλά μουσικά ρεκόρ. Επίσης έχει εισαχθεί σε πολλές αίθουσες μουσικής φήμης.

Βραβεία

  • τρία βραβεία Grammy
  • βραβείο Grammy “Lifetime Achievement” σε ηλικία 36 ετών

Ρεκόρ

  • τα περισσότερα χρυσά και πλατινένια άλμπουμ με πιστοποίηση RIAA
  • τα περισσότερα άλμπουμ που έχουν καταγραφεί στο Billboard 200
  • τα περισσότερα άλμπουμ νούμερο ένα από σόλο καλλιτέχνη στο Chart άλμπουμ του Ηνωμένου Βασιλείου
  • τα περισσότερα σινγκλς στο Νο1 από οποιοδήποτε τραγούδι στο UK Singles Chart

Ο Elvis Presley τιμήθηκε μετά θάνατον με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας το 2018.

“Ήμουν μια αίσθηση μιας νύχτας.”

Elvis Presley

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top