The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy

“Ωχ! Το μυαλό μου!”

Douglas Adams

Το The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (Γυρίστε το Γαλαξία με Ωτοστόπ) είναι ένα franchise κωμωδίας επιστημονικής φαντασίας και δημιουργήθηκε από τον Douglas Adams.

  • 1978 – Ραδιοφωνική κωμωδία
  • 1979 – Μυθιστορήματα
  • 1979 – Παραστάσεις σκηνής
  • 1981 – Τηλεοπτική σειρά
  • 1984 – Βιντεοπαιχνίδια
  • 1993 – Κόμικς
  • 2005 – Ταινία μεγάλου μήκους

Ένα διεθνές φαινόμενο πολυμέσων

Τα μυθιστορήματα είναι τα πιο ευρέως διαδεδομένα και έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Το “And Another Thing…” που είναι το έκτο μυθιστόρημα και ολοκληρώνει τελικά την σειρά, γράφτηκε από τον Eoin Colfer, ο οποίος χρησιμοποίησε αδημοσίευτο υλικό του Douglas Adams.

Τα βιβλία χαρακτηρίζονται ως “μια τριλογία σε πέντε μέρη”, αφού πρωτίστως ήταν μια τριλογία όταν κυκλοφόρησε και το τρίτο βιβλίο. Αργότερα αξιολογήθηκε ως μία “τριλογία σε τέσσερα μέρη” όταν κυκλοφόρησε το τέταρτο βιβλίο. Η αμερικανική έκδοση του πέμπτου βιβλίου κυκλοφόρησε αρχικά με τίτλο “Το πέμπτο βιβλίο στην ολοένα και πιο ανακριβή ονομασία της Τριλογίας Hitchhiker”. Το εξώφυλλο του πέμπτου βιβλίου έχει την περιγραφή: “Το βιβλίο που δίνει ένα εντελώς νέο νόημα στη λέξη «τριλογία»”. Όμως κυκλοφόρησε και ένα έκτο βιβλίο με υπότιτλο: “Part six of three” (Έκτο μέρος της τριλογίας)!!!

Ένας Hitchhiker εν ονόματι Άρθουρ

Θεματολογικά, και τα έξι μέρη της τριλογίας (wtf;!) αφηγούνται την ιστορία του εναπομείναντα γήινου Arthur Dent. Οι περιπέτειές του ξεκινούν από την ώρα που τον εγκαταλείπει η γη. Μόνος κι έρημος στην απεραντοσύνη του σύμπαντος κάνει το πιο λογικό πράγμα προκειμένου να επιβιώσει… ωτοστόπ! Απ’ αυτό το σημείο και μετά αρχίζει να ξετυλίγεται ένα υπερσυμπαντικό, διαγαλαξιακό, πολυπλανητικοφυλετικό και συνάμα χωροχρονικό υπερμπάχαλο. Ακολουθούν ελαφρώς ιδιόμορφες καταστάσεις απιθανότητας, στις οποίες ο ήρωάς μας συστήνεται σε οντότητες απ’ όλο το γνωστό κι άγνωστο σύμπαν και οδηγείται σε περιπέτειες που χρίζουν φιλοσοφικών συζητήσεων, απαγγελία ποίησης, επανεφεύρεσης της στιλιστικής ένδυσης συμπαντικού επιπέδου, καθώς και την επίλυση απλών γρίφων που αφορούν τη ζωή, το σύμπαν και τα πάντα! Η απάντηση είναι πιο απλή απ’ ότι πιστεύετε! Θα σας καταπλήξει! Περιπέτειες χωρίς τελειωμό που σχεδόν αυτοαναπαράγονται, αφού πριν τελειώσει κάτι ξεκινάει κάτι άλλο. Περιπέτειες που αλλάζουν συνέχεια τα δρώμενα, την πλοκή, τον χώρο και την διάθεσή μας εκθετικά προς το καλύτερο, αφού κάθε φορά που ένα κεφάλαιο τελειώνει, το χαμόγελό μας μεγαλώνει τόσο όσο και οι απορίες μας!

Ραδιοφωνική κωμωδία

Η πρώτη εμφάνιση στα media ήταν μία ραδιοφωνική κωμωδία 6 επεισοδίων το 1978 με τίτλο “The Ends of the Earth”.

Ο Douglas Adams πήρε την ιδέα από ένα περιστατικό που του συνέβη το 1971, ενώ έκανε ωτοστόπ σε όλη την Ευρώπη. Σε κάποια στιγμή έτυχε να είναι ξαπλωμένος, μεθυσμένος σε ένα χωράφι με ένα αντίγραφο του βιβλίου “Hitchhiker’s Guide to Europe” και κοιτάζοντας ψηλά στα αστέρια, σκέφτηκε ότι θα ήταν καλή ιδέα κάποιος να γράψει και έναν οδηγό για ωτοστόπ στον γαλαξία. Οι φίλοι του λένε ότι ο Adams τους ανέφερε την ιδέα του βιβλίου, καθώς βρισκόταν σε διακοπές στην Ελλάδα το 1973.

Μυθιστορήματα

Τα βιβλία έχουν διαφορές τόσο από τα ραδιοφωνικά επεισόδια όσο και από την τηλεοπτική σειρά. Ο Adams έπρεπε να μεταπηδήσει από το λεκτικό στο γραφικό και κατόπιν στο οπτικοακουστικό. Δημιούργησε λοιπόν διαφορετικό υπόβαθρο για την κάθε περίπτωση προσαρμόζοντας την ίδια ιστορία με ελάχιστες βολικές παραλλαγές.

Ο Adams δεν πρόλαβε να γράψει το έκτο μυθιστόρημα λόγω καρδιακής προσβολής που υπέστη στις 11 Μαΐου 2001, από την οποία έχασε τη ζωή του.

  • 1979 – The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy
  • 1980 – The Restaurant at the End of the Universe
  • 1982 – Life, the Universe and Everything
  • 1984 – So long, and Thanks for All the Fish
  • 1992 – Mostly Harmless
  • 2009 – And Another Thing…

Παραστάσεις σκηνής

Έχουν γίνει πολλές επαγγελματικές και ερασιτεχνικές σκηνικές προσαρμογές του The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, καθώς επίσης και περιοδείες με συμμετοχή πολλών διάσημων καλλιτεχνών.

Τηλεοπτική σειρά

Η ραδιοφωνική σειρά μετά την μεγάλη επιτυχία που είχε, οδήγησε και σε μια τηλεοπτική σειρά έξι επεισοδίων. Προβλήθηκε τον Φεβρουάριο του 1981 σε σκηνοθεσία και παραγωγή του Alan Bell, ενώ  το καστ ήταν το ίδιο με αυτό της αρχικής ραδιοφωνικής σειράς.

Πολλά αποσπάσματα από τα βιβλία παρουσιάστηκαν στην εκπομπή The Big Read του BBC με θέμα έρευνα για βιβλία το 2003.

Βιντεοπαιχνίδια

Το 1984 κυκλοφόρησε ένα βιντεοπαιχνίδι περιπέτειας για υπολογιστές βασισμένο σε κείμενα  του βιβλίου από την Infocom. Καθότι οι υπολογιστές εκείνης της εποχής δεν λειτουργούσαν ακόμα με το εξελιγμένο γραφικό περιβάλλον, που γνωρίζουμε από τα σημερινά υπολογιστικά συστήματα, για να παίξεις το παιχνίδι “έπρεπε” να του λες εσύ τι να κάνει. Έμοιαζε λίγο με το τρόπο που παίζουν σήμερα τα επιτραπέζια παιχνίδια φαντασίας, με την διαφορά ότι ο GM (Game Master, ο καθοδηγητής και αφηγητής της ιστορίας) ήταν ο υπολογιστής που αντλούσε υλικό από το μυθιστόρημα του Adams.

Το The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy video game απέκτησε διαβόητη φήμη για τον ύπουλο βαθμό δυσκολίας του. Το παιχνίδι της Infocom γνώρισε μεγάλη επιτυχία με πολύ υψηλό βαθμό πωλήσεων για εκείνη την εποχή, ενώ αργότερα το 1996 κατατάχθηκε στη λίστα ως ένα από τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών.

Το 2005 κυκλοφόρησαν δύο νέα παιχνίδια βασισμένα στο έργο του Adams, για κινητά τηλέφωνα. Όμως η απόκλισή τους από το σενάριο ήταν τόσο μεγάλη, που εκτός από τον ομώνυμο τίτλο δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματική ιστορία.

Κόμικς

Η προσαρμογή της νουβέλας του Douglas Adams σε κόμικς εκδόθηκε από την DC Comics το 1993. Η συλλογή αποτελείται από μία τριλογία τριλογιών!

  • 1993 – The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy
    • The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy Volume #1
    • The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy Volume #2
    • The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy Volume #3
  • 1994 – The Restaurant at the End of the Universe
    • The Restaurant at the End of the Universe Volume #1
    • The Restaurant at the End of the Universe Volume #2
    • The Restaurant at the End of the Universe Volume #3
  • 1996 – Life, the Universe and Everything
    • Life, the Universe and Everything Volume #1
    • Life, the Universe and Everything Volume #2
    • Life, the Universe and Everything Volume #3

Το 1997 κυκλοφόρησε μια γραφική νουβέλα (ή “ συλλεγμένη έκδοση”) που περιείχε την τριλογία κόμικ από το 1993.

 Οι Αμερικανοί εκδότες χρειάστηκε να πείσουν τον Adams ώστε να χρησιμοποιηθεί η αμερικανική ορθογραφία στην έκδοση των κόμικς, λόγω της απόλυτης αρνητικότητάς του, καθώς ο ίδιος ένιωθε ότι η ιστορία του ήταν μια πολύ βρετανική ιστορία και θα αλλοίωνε το κωμικό στοιχείο. Αν και παρέμεινε πολύ δυσαρεστημένος, στο τέλος ο Adams συμβιβάστηκε με τους αμερικανικούς εκδοτικούς οίκους.

Ταινία μεγάλου μήκους

Μετά από μία διαδρομή με αποτυχημένες και επαναλαμβανόμενες προσπάθειες, για την μεταφορά των μυθιστορημάτων του Adams στη μεγάλη οθόνη, που διήρκησε 26 χρόνια, γυρίστηκε η ταινία “The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy” του 2005. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Martin Freeman, Mos Def, Sam Rockwell, Zooey Deschanel, Alan Rickman και ο Stephen Fry ως η φωνή του Οδηγού.

Ο Adams πριν το θάνατο του συμμετείχε ενεργά στην παραγωγή, βοηθώντας στο σενάριο αλλά και με σκηνοθετικές ιδέες που τελικά ενσωματώθηκαν στην ταινία. Επίσης, το Point-of-View Gun είναι μια συσκευή επινόησης του Adams ειδικά για την ταινία.

Σεναριακά η ταινία απέχει πολύ από όλες τις υπόλοιπες εκδοχές του franchise.

Η ταινία είχε μέτρια επιτυχία την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας της. Εκπλήρωσε όμως με το παραπάνω το σκοπό της, γιατί ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να έχει εκατομμύρια φανατικούς θεατές καθώς και πάρα πολύ υψηλή βαθμολογία στα διάφορα site αξιολόγησης ταινιών. Εν κατακλείδι είναι μια ταινία που σας τη συστήνουμε ανεπιφύλακτα, καθώς αποτελεί τον απόλυτο οδηγό σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνετε κι εσείς ωτοστόπ στο γαλαξία! Ποτέ δεν ξέρεις… αφού αυτό που σήμερα γράφεται σ΄ ένα βιβλίο, μπορεί να είναι η αυριανή πραγματικότητα. Όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του κυρίου Adams.

Μελλοντικές προβλέψεις

Οι επιστημονικές προβλέψεις του συγγραφέα ήταν κυρίως για να κοροϊδέψει την επιστημονική πρόοδο της τότε εποχής. Παρόλα αυτά ο Adams είχε προβλέψει κάποιες καινοτομίες που σήμερα όχι απλά είναι πραγματικότητα, αλλά ανήκουν και στην καθημερινή ρουτίνα της ανθρωπότητας. Ο ίδιος ο Οδηγός που περιγράφεται ως ένα μικρό αντικείμενο μεγέθους βιβλίου, περιέχει μεγάλο όγκο πληροφοριών και είναι ευκόλως και λογικά συγκρίσιμος με αυτό που σήμερα ονομάζουμε tablet. Η ιδέα της δυνατότητας στιγμιαίας μετάφρασης μεταξύ οποιασδήποτε γλώσσας, σήμερα είναι εύκολα διαθέσιμη μέσω διαδικτύου. Στον Οδηγό ο Adams αναφέρει επίσης ότι οι υπολογιστές ελέγχονται με φωνή, άγγιγμα και χειρονομία. Όλα αυτά υπάρχουν σήμερα σε διάφορες μορφές: οθόνες αφής, φωνητικές εντολές και τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας.

“Hitch-Hikeriana”

…ή αλλιώς η ανθρώπινη παράνοια της συμπαντικής ασυμπαντότητας όσον αφορά οτιδήποτε άχρηστο, που δεν μας αφορά αλλά πρέπει με κάθε κόστος να το αποκτήσουμε…

…ή αλλιώς συλλογή διαφημιστικών και κυρίως μη χρήσιμων αντικειμένων ανεξαρτήτου κόστους!

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 κατασκευάστηκαν πολλά εμπορικά αντικείμενα βασισμένα στο δημιούργημα του Adams ή όπως αποκαλούνται “Hitch-Hikeriana”:

  • Πετσέτες διαφόρων χρωμάτων με φράσεις ή λογότυπα
  • Μπλουζάκια διαφόρων χρωμάτων με φράσεις ή λογότυπα
  • Beeblebears (αρκουδάκια με επιπλέον κεφάλι και χέρι)
  • Pin-on (κονκάρδες)
  • Βινύλια από διάφορα single του franchise

Συλλεκτικά αντικείμενα βασισμένα στην ταινία του 2005:

  • Κούπα
  • Στυλό
  • Συρραπτικό
  • Σετ από φιγούρες δράσης
  • Marvin’s Gun Toy Prop (εκτοξεύει βελάκια αφρού)
  • Κρυστάλλινος κύβος
  • Γυαλιά βολής
  • Marvin special edition (ανάβουν πράσινα μάτια)
  • Κούκλες των βασικών πρωταγωνιστών
  • Τραγούδια

Η απάντηση στο απόλυτο ερώτημα

Ποια είναι η απάντηση στο απόλυτο ερώτημα για τη ζωή, το σύμπαν και τα πάντα; Σύμφωνα με τον υπερυπολογιστή Deep Thought, ο οποίος είναι το μοναδικό πλάσμα που ζει, αλλά σύμφωνα με τους νόμους της απιθανότητας του σύμπαντος, δεν ζει και δεν υπάρχει, ενώ ταυτόχρονα υφίσταται και συνεπώς αξιολογείται ως ο μόνος κατάλληλος κριτής για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, είναι και η μόνη και απόλυτη πηγή της σωστής απάντησης στο απόλυτο ερώτημα. Τί χρειάζεται όμως αυτή η υπερυπολογιστική τεχνητή νοημοσύνη για να απαντήσει σε αυτό το πολύ απλό ερώτημα; Για αρχή πρέπει να γίνει αίτηση από τα σωστά πανδιαστασιακά όντα, με προσδόκιμο ύπαρξης που χωρίς να αφορά το χρόνο, να υφίσταται του χρόνου αλλά και να είναι αντάξια του χρονικού συνεχές. Στο πρώτο στάδιο θα δημιουργηθεί μία απλούστατη απάντηση, η οποία θα δημιουργήσει το ερώτημα για το ποια ήταν τελικά η ερώτηση. Σε αυτό το σημείο η Deep Thought, συμπερασματικά και υπεραναλύοντας τα συμπαντικά γίγνεσθαι βγάζει τελικά το πόρισμα. Την κατασκευή και λειτουργεία ενός υπερυπερυπολογιστή, του οποίου τμήμα του λειτουργικού του, θα δημιουργηθεί από την ίδια την ύπαρξη. Όταν το σύμπαν θα ωριμάσει αρκετά, τότε θα δοθεί και η απάντηση στο απόλυτο ερώτημα όλων των εποχών. Σε μία τόσο περίπλοκα απλή φιλοσοφική ερώτηση, η απάντηση είναι αυτονόητη.

42.

Κι αν δεν πιστεύετε ότι αυτή είναι η απάντηση… γκουγκλάρετέ το!!!!!!

Stories

Ημέρα Πετσέτας

Μετά το θάνατο του Adams θεσπίστηκε μια ετήσια εκδήλωση από θαυμαστές του, η οποία είναι γνωστή ως η Ημέρα Πετσέτας. Αυτή τη μέρα όλοι κουβαλούν μαζί τους μια πετσέτα σημασιολογικά ως εργαλείο για διαγαλαξιακό ωτοστόπ. Η Ημέρα Πετσέτας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Μαΐου.

Radiohead

Το τραγούδι των Radiohead “Paranoid Android” πήρε το όνομά του από τον χαρακτήρα Marvin the Paranoid Android. Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Thom Yorke χρησιμοποίησε το όνομα του χαρακτήρα σαν αστείο, καθώς το τραγούδι δεν αφορούσε την κατάθλιψη, αλλά ήξερε ότι πολλοί θαυμαστές του ένιωθαν ότι θα έπρεπε να φαίνεται ότι έχει κατάθλιψη.

Το άλμπουμ “OK Computer” στο οποίο εμφανίζεται το “Paranoid Android” προέρχεται επίσης από το The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, αναφερόμενο στο πώς ο Zaphod θα απευθυνόταν στον ενσωματωμένο υπολογιστή, του Heart of Gold, στον Eddie.

Level 42

Το βρετανικό ποπ συγκρότημα Level 42 της δεκαετίας του 1980 πήρε το όνομά του από την απόλυτη απάντηση του Deep Thought.

Coldplay

Οι Coldplay ονόμασαν το πρώτο τραγούδι του πρώτου τους άλμπουμ “Don’t Panic”. Στην αρχή το ονόμασαν “Panic” και ήταν ένα από τα έξι τραγούδια που παίχτηκαν στην πρώτη τους συναυλία το 1998. Μετά ο τίτλος έγινε “Don’t Panic”, βασισμένο στο The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy του Douglas Adams. Επιπλέον στο άλμπουμ τους Viva La Vida υπάρχει ένα τραγούδι που ονομάζεται “42”.

Perpetual Groove

Το ροκ συγκρότημα Perpetual Groove έχει ένα άλμπουμ με τίτλο All This Everything στο οποίο πολλά από τα τραγούδια σχετίζονται με το The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, ενώ τρία από τα τραγούδια σχηματίζουν το τίτλο του βιβλίου “Life, the Universe and Everything”.

Αστεροειδείς

Τα ονόματα του Douglas Adams και του Arthur Dent δόθηκαν σε δύο αστεροειδείς που ανακαλύφθηκαν μετά τον θάνατο του Adams το 2001: 25924 Douglasadams και 18610 Arthurdent.

“Ευχαριστώ για τα ψάρια!”

Τα είδη ψαριών Bidenichthys Beeblebroxi και τα δύο είδη σκώρου ήταν είδη Erexias Beeblebroch πήραν την ονομασία τους από τον χαρακτήρα Zaphod Beeblebrox.

Elon Musk

Ο Elon Musk, διευθύνων σύμβουλος της SpaceX, είναι φανατικός θαυμαστής του The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy και του ίδιου του Douglas Adams, τον οποίο τον αναφέρει ως τον αγαπημένο του φιλόσοφο. Επίσης το αγαπημένο του διαστημόπλοιο βρίσκεται στον Οδηγό Ωτοστόπ. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Elon Musk το μυθιστόρημα του Adams επηρέασε την δημιουργία της SpaceX και Tesla Motors.

Όταν ο Elon Musk εκτόξευσε το Tesla Roadster του, σε μια ελλειπτική ηλιοκεντρική τροχιά, ως μέρος της αρχικής δοκιμαστικής εκτόξευσης του Falcon Heavy (έβαλε το Tesla μέσα στο διαστημόπλοιο και το έστειλε στο διάστημα!!!  Μάλλον θα περίμενε να πάρει με ωτοστόπ τον Arthur Dent!!!), είχε ένα αντίγραφο του The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy στο ντουλαπάκι του συνοδηγού, μαζί με μια πετσέτα και μια πινακίδα στο ταμπλό που έγραφε “Don’t Panic!”.

Αυτόματη μετάφραση

Η διαδικτυακή υπηρεσία μετάφρασης Babel Fish ονομάστηκε επίσης προς τιμήν ενός φανταστικού πλάσματος που δημιούργησε ο Adams για τη σειρά του Hitchhiker.

Εφαρμογή chat

Το Trillian είναι μία σύγχρονη εφαρμογή  chat για ιδιώτες, επιχειρήσεις και υγειονομική περίθαλψη. Το πρόγραμμα άμεσων μηνυμάτων Trillian πήρε επίσης το όνομά του από την πρωταγωνίστρια του Hitchhiker’s Guide to the Galaxy.

“Αντίο… Και ευχαριστώ για τα ψάρια!”

Douglas Adams – 1984 Μέρος 4 από 3!!!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top