Το Νησί (Σπιναλόγκα)

“Τη στιγμή που οι γιατροί κατέληγαν σε σίγουρη διάγνωση, οι άνθρωποι ήταν αναγκασμένοι να αφήσουν τις οικογένειές τους μία και καλή και να πάνε εκεί. Ήταν γνωστή ως Το Μέρος των Ζωντανών Νεκρών, και η περιγραφή αυτή ταίριαζε απόλυτα.”

Το Νησί – 2005

Το Nησί είναι μια ιστορική νουβέλα του 2005 από την Victoria Hislop. Η Victoria Hislop είναι βραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος, η οποία είναι κυρίως γνωστή για το συγκεκριμένο μυθιστόρημά. Στις 17 Ιουλίου του 2020, της απονεμήθηκε τιμητικά η ελληνική υπηκοότητα από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 2005 κυκλοφόρησε το Νησί (The Island), το οποίο ήταν το πρώτο της μυθιστόρημα και βρέθηκε στο ελληνικό τοπ 10 για περισσότερες από 130 εβδομάδες και ανακηρύχθηκε το κορυφαίο best seller 2008 – 2010 στην Ελλάδα. Τα δικαιώματα του βιβλίου πουλήθηκαν σε 27 χώρες. Σήμερα περιλαμβάνεται στη λίστα των πιο επιτυχημένων μυθιστορημάτων διεθνώς και κατατάσσεται ανάμεσα στα 100 βιβλία που καθόρισαν τη δεκαετία.

Τηλεοπτική Μεταφορά

Η επιτυχία του βιβλίου έκανε τους παραγωγούς του Χόλυγουντ να ζητήσουν τα δικαιώματα για τη δημιουργία μιας ταινίας. Η ίδια δήλωσε ότι: “Φοβήθηκα ότι το βιβλίο στο Χόλυγουντ θα μπορούσε να καταλήξει ταινία τρόμου”. Αυτός ήταν και ο λόγος που αρνήθηκε τη δραματοποίηση του βιβλίου από το Χόλυγουντ και αποφάσισε να παραχωρήσει τα δικαιώματα σε γνωστό τηλεοπτικό σταθμό στην Ελλάδα για την παραγωγή μιας σειράς. Μοναδική της προϋπόθεση ήταν να συμμετάσχει στο σενάριο και την επιλογή των ηθοποιών. Η μεταφορά του βιβλίου έγινε σε 26 τηλεοπτικά επεισόδια.

Η Μιρέλλα Παπαοικονόμου ανέλαβε την προσαρμογή του χειρόγραφου και με την άδεια της συγγραφέως συμπλήρωσε την ιστορία και πρόσθεσε χαρακτήρες που δεν υπάρχουν στο μυθιστόρημα για να καλύψουν το χρονικό διάστημα μιας ολόκληρης τηλεοπτικής σεζόν. Η Victoria Hislop είχε ενεργή συμμετοχή σε ολόκληρη διαδικασία με ιδέες, προτάσεις και παρατηρήσεις. Τα γυρίσματα άρχισαν τον Δεκέμβριο του 2009 στο νησί Σπιναλόγκα της Κρήτης.

Το βιβλίο

Το βιβλίο πραγματεύεται τα “έργα και ημέρες” μιας ομάδας λεπρών, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει κατ’ ανάγκη μία κλειστή κοινωνία στο εν λόγω νησί. Η Victoria Hislop καταπιάνεται με ένα δύσκολο, θλιβερό και “απαγορευμένο” θέμα και χορεύει στην κόψη του ξυραφιού, ρισκάροντας μία υστεροφημία που δεν έχει αποκτήσει ακόμη. Καταφέρνει όμως να κερδίσει το στοίχημα όντας πολύ εργατική, υπέρ ερευνητική και ενδελεχής σε σημείο που διαβάζοντας το βιβλίο να νομίζεις πως το έγραψε Ελληνίδα. Οι χαρακτήρες, τα τοπωνύμια, η τοπολαλιά και οι χρονικές παραθέσεις είναι ολόσωστες σα να βρισκόταν εκεί και να τα ζούσε. Το βιβλίο ξεκινάει σαν μία θλιβερή και κατατονική ιστορία ολέθρου και καταλήγει σε μια ελεγεία για την αγάπη, τον πόλεμο και τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής μέσω ενός απλού ατόμου ή μιας ολόκληρης οικογένειας. Αν και ο αναγνώστης δεν έχει περάσει σαφώς την ασθένεια του Χάνσεν, σε πολλές περιπτώσεις θα ταυτιστεί με κάποιον από τους ήρωες.

Ολούς

Η Σπιναλόγκα ή Καλυδώνα είναι ένα μικρό νησί, το οποίο βρίσκεται βόρεια του δήμου Αγίου Νικολάου στην Κρήτη. Οχυρώθηκε άριστα από τους Βενετούς από κατασκευαστικής, αρχιτεκτονικής και αισθητικής άποψης του τοπίου που ακόμη και σήμερα διατηρεί την ομορφιά του.

Το όνομα

Το αρχαίο του όνομα ήταν Καλυδών, αλλά μετά την κατάληψη του από τους Ενετούς που άκουγαν συνέχεια την έκφραση “Στην Ελούντα”, το πρόφεραν παρακούοντας “spina lunga” στα λατινικά, που σημαίνει “μακρύ αγκάθι”. Έτσι το νησί πήρε την σημερινή του ονομασία Σπιναλόγκα.

Μία άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι η ονομασία της πόλης Ολούς συνδέεται με την προέλευση της ονομασίας “Σπιναλόγκα”, που προέκυψε από τους Ενετούς κατακτητές τον 13o αιώνα. Οι Ενετοί δεν είχαν εξοικείωση με την ελληνική γλώσσα και παράφραζαν το τοπωνύμιο αρχικά από “στην Ολούντα”, σε “Σπιναλόντε” και αργότερα σε “Σπιναλόγκα”. Αυτό συνέβη διότι το “Σπιναλόγκα”, τους ήταν ήδη γνωστό από ένα μικρό νησί στη Βενετία, τη σημερινή Τζιουντέκα.

Η αξιοποίηση

Η Σπιναλόγκα έμεινε αναξιοποίητη για αρκετές δεκαετίες μετά το 1957. Το ενδιαφέρον του πλήθους των τουριστών συντέλεσε στο να αρχίσει να γίνεται συστηματική αναστήλωση και επισκευή των παλαιών κτισμάτων, οχυρωματικών ενετικών τειχών, παλαιών οικισμών και δρόμων.

Η επισκεψιμότητα

Κάθε χρόνο το πανέμορφο αυτό νησάκι δέχεται χιλιάδες επισκέπτες. Η σύνδεσή του με το κυρίως νησί της Κρήτης γίνεται με καραβάκια που ξεκινούν κάθε μία ώρα από τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα και την Πλάκα, που βρίσκονται ακριβώς απέναντι και είναι 800 μέτρα περίπου από την στεριά.

“Αν όλοι αμφέβαλαν για το ότι πρέπει να κάνουν πράγματα ο ένας για τον άλλον, ο κόσμος θα σταματούσε να γυρίζει.”

Το Νησί – 2005

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top