Βαλς με δώδεκα θεούς

“Στιγμές… Η ευτυχία δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση που μας εξασφαλίζει την αποχαύνωση. Είναι στιγμές τις πιο πολλές φορές κλεμμένες, βιαστικές…”

Λένα Μαντά

Το Βαλς με δώδεκα θεούς είναι ένα σύγχρονο μυθιστόρημα του 2005 και είναι η δεύτερη συγγραφική δημιουργία της Λένα Μαντά. Αυτό το βιβλίο καθώς και όλα όσα ακολούθησαν, δίνει λιγότερη έμφαση στο “μυθ” και περισσότερο στο “ιστόρημα”. Είναι μια γραμμή που θα ακολουθήσει με μεγάλη επιτυχία και σε όλες τις μετέπειτα δουλείες της. Παρόλα αυτά, όπως είχε είπε η ίδια: είναι το γούρι της και ένα από τα αγαπημένα της βιβλία.

Το Βαλς συνοδεύει την παράλληλη, συμβολική εκθείαση μιας ιστορίας τεσσάρων αγνώστων, που μια άσχημη κατάσταση τους φέρνει σε αντιπαράθεση αλλά και τους συνδέει ταυτόχρονα. Είναι η χειρότερη γνωριμία με την πιο γλυκιά εξέλιξη. Ακολουθούν γεγονότα, τα οποία μετατρέπουν αυτή την ετερογενή ομάδα ανθρώπων σε μια υπέροχη παρέα. Ο δρόμος προς την εξιλέωση και τα στάδια της “μεταμόρφωσης” του κάθε ενός ατόμου ξεχωριστά, συγκλίνει σε σημείο χορού βαλς με κάποιον από τους δώδεκα θεούς διαφορετικό σε κάθε χρονική στιγμή και κάθε στάδιο της μεταβολής αυτής. Αυτή η διαδικασία οδηγεί προς την κάθαρση μέσω της φιλίας, της αυτοεκτίμησης, της αξιοπρέπειας.

Πρόκειται για ένα βιβλίο φτιαγμένο να εντυπώνεται στον ανθρώπινο νου. Γιατί αυτό ακριβώς είναι: μια ιστορία γραμμένη απλά, ανθρώπινα, χωρίς παράλογες υποθέσεις, προσγειωμένη στην απλή καθημερινότητα και πραγματικότητα. Οι παράλληλες ιστορίες των κεντρικών χαρακτήρων βρίσκουν υπόβαθρο συναισθηματικής φύσεως σε κάθε έναν απ’ τους αναγνώστες. Λίγο πολύ σε όλους μας συμβαίνει κάτι, που μας θυμίζει κάτι απ’ τα βιώματά τους. Αυτό σαν γεγονός εξιτάρει τον αναγνώστη σε προσωπικό επίπεδο και τον οδηγεί στο “δέσιμο” με τους χαρακτήρες των ιστοριών. Και κάπως έτσι η συγγραφέας κερδίζει το παιχνίδι, τους αναγνώστες, τα εύσημα και τους μελλοντικούς φανατικούς ακόλουθούς της.

Δυο πράγματα σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα:

  1. Διαβάστε το βιβλίο.
  2. Μη δείτε ποτέ τη σειρά (αν την έχετε δει, προσπαθήστε να την ξεχάσετε).
  3. Απόρροια του 2: αν δεν μπορείτε να την ξεχάσετε… προσπαθήστε κι άλλο!

Όπως ή ίδια η συγγραφέας είπε, μετάνιωσε που έδωσε το βιβλίο για να γίνει σειρά. Όταν την ρώτησαν για το αν ευθύνεται το κανάλι, η παραγωγή ή οι σεναριογράφοι, η Λένα Μαντά απάντησε:

“Η παραγωγή και οι σεναριογράφοι. Δεδομένων των συνθηκών, έκαναν μία έντιμη προσπάθεια, αλλά… Σε κάθε μου παρουσίαση πρέπει να απολογούμαι στον κόσμο για το Βαλς. Όλοι μου λένε «μα γιατί έγινε αυτό, γιατί το δώσατε;». Μου ζητούν χύμα τα ρέστα. Κι αυτό δεν θέλω να το ξαναζήσω! Αν είναι να το ξανακάνω, θα έχω την απόλυτη ευθύνη του σεναρίου και δεν θα φεύγει ούτε σελίδα έτσι. Σελίδα και μονογραφή για να γυριστεί. Τόσο απόλυτη είμαι!”

Όμως και σε μεγάλες σειρές και ταινίες γίνεται αυτό, το να υπάρχει δηλαδή μία σχετική απόκλιση από το βιβλίο. (συνέχεια ερώτησης)

“Ναι, αλλά επειδή εγώ είμαι και λίγο μεγάλη στην ηλικία, είμαι της γενιάς που απόλαυσα την τηλεόραση. Είδα σειρές όπως η Πρόβα νυφικού, η Λωξάvτρα, Το νησί. Ήταν σειρές που είτε διάβαζες το βιβλίο είτε έβλεπες τη σειρά ήταν το ίδιο. Αυτό δεν έγινε με το Βαλς. Ειδικά η δεύτερη σεζόν ήταν μεγάλη προσβολή για το βιβλίο μου.”

Λένα Μαντά

Η Λένα Μαντά γεννήθηκε το 1964 στην Κωνσταντινούπολη και είναι Ελληνίδα συγγραφέας. Σπούδασε νηπιαγωγός, Ασχολήθηκε με καλλιτεχνικά, δημοσιογραφία και είχε δικό της θίασο κουκλοθεάτρου με δικά της έργα. Τα βιβλία της έχουν πουλήσει δύο εκατομμύρια αντίτυπα.

Το Βαλς με δώδεκα θεούς μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στην Κίνα.

“Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει.”

Λένα Μαντά – αγαπημένο της ρητό

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top