Ρομαντική κομεντί

“Κανείς δεν μπορεί να μας πει ότι κάνουμε λάθος, ψάχνοντας τις καρδιές μας τόσο καιρό.”

Love is a battlefield, 1983 – Pat Benatar

Η ρομαντική κομεντί είναι είδος κωμωδίας με πλοκή που έχει θέμα την αγάπη. Αναμειγνύει στοιχεία κωμωδίας, παρεξηγήσεις καταστάσεων, απρόβλεπτες συμπεριφορές, χωρισμούς, επανασυνδέσεις και μεταμφιέσεις ή εναλλαγές προσώπων. Αυτό το αφηγηματικό είδος βρίσκεται συχνά στη βάση των κινηματογραφικών σεναρίων.

Η βασική πλοκή μίας ρομαντικής κομεντί περιλαμβάνει δύο άτομα, έναν άνδρα και μια γυναίκα που συναντιούνται και χωρίζονται αμέσως. Συνήθως αυτοί οι δύο δεν ερωτεύονται αμέσως, πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει έλξη, ανταπόκριση ή χημεία μεταξύ τους. Επιπλέον τι περισσότερες φορές κάποιος έχει ήδη έναν σύντροφο, μία κοινωνική πίεση ή υποχρέωση. Οι σεναριογράφοι όμως αφήνουν εμφανή στοιχεία, που υποδεικνύουν ότι οι χαρακτήρες έλκονται ή ότι ταιριάζουν μεταξύ τους χωρίς να το έχουν αντιληφθεί.

Αφού έχουν χωρίσει κάποια στιγμή ανακαλύπτουν ότι είναι perfect match to each other (τέλειοι ο ένας για τον άλλο) και επίσης ότι είναι ερωτευμένοι. Η συνέχεια διαφέρει από ταινία σε ταινία αλλά επικεντρώνεται στα γεγονότα που συμβαίνουν απ’ το μέρος του ενός ή κάποιες φορές και των δύο με σκοπό έστω και μία “τυχαία” συνάντηση. Όλα αυτά που συμβαίνουν μέχρι και το happy end, το οποίο είναι όρος απαράβατος σε αυτό το είδος ταινιών, είναι συνήθως κωμικοτραγικά ή τραγελαφικά, αστεία, εξευτελιστικά, απολύτως γελοία ή δραματικά και πολύ πολύ πολύ συγκινητικά. Μεγάλη έμφαση δίνεται πάντα λίγο πριν το τέλος της ταινίας, στα τελευταία λεπτά στο φιλί που ολοκληρώνει την ένωση και τον πόθο καθώς και αιτιολογεί όλο τον αγώνα των πρωταγωνιστών έως κι αυτό το σημείο.

Σημείο αναφοράς μερικά από τα καλύτερα φιλιά πρωταγωνιστών που έχουν μείνει κλασσικά στην ιστορία του παγκοσμίου κινηματογράφου, πηγάζουν ακριβώς απ’ αυτό το συγκεκριμένο είδος ταινιών. Η ρομαντική κομεντί είναι το είδος ταινίας το οποίο εξυμνεί την αγάπη και τον έρωτα, κάνοντας τους ανθρώπους να πιστέψουν ξανά σ’ αυτές τις έννοιες και πάντα να τονίζουν πως το παιχνίδι ποτέ δεν χάνεται, αν εσύ συνεχίσεις να προσπαθείς όσο δύσκολο ή γελοίο κι αν φαντάζει αυτό. Όταν μια επιτυχημένη ταινία αυτού του είδους ολοκληρώνεται, ο θεατής έχει την αίσθηση της ευφορίας ψυχής και της λύτρωσης, το οποίο του προσδίδει ηρεμία κι ένα αίσθημα γαλήνης. Και φυσικά τροφή για κουβεντούλα γι’ αυτό που μόλις είδε. Αν μη τι άλλο η ρομαντική κομεντί αποτελεί ελαφρά ψυχοθεραπεία και νομίζω πως κάπου κάπου, όλοι την χρειαζόμαστε.

“Love struck me down again
Enticed me in and pulled the pin
Blew my tender heart sky high
Now in my pain I’m asking why”

Love is a killer, 1990 – VIXEN

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top