One Piece to rule them all, One Piece to find them, One Piece to bring them all and in the darkness bind them!!!

“Δεν θέλω να κατακτήσω τίποτα. Απλώς νομίζω ότι ο τύπος με τη μεγαλύτερη ελευθερία σε ολόκληρο τον ωκεανό είναι ο βασιλιάς των πειρατών.”

Monkey D. Luffy

What if… Romance Dawn, Version 3?

Είναι 2 Σεπτεμβρίου 1973 και ημέρα θανάτου του J. R. R. Tolkien. Ο Tolkien έχει εγκαταλείψει οριστικά αυτό τον κόσμο, αφήνοντας ανολοκλήρωτο το μεγαλύτερο μέρος του έργου του, αλλά κι ένα σημαντικό κομμάτι ιδεών που δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ. Σε ένα εναλλακτικό σύμπαν, στις 2 Σεπτεμβρίου 1996, ο Tolkien επανέρχεται στη ζωή ενήλικος, σε δημιουργικό οίστρο και για ένα χρόνο αφομοιώνει τις πληροφορίες της εποχής, στην οποία έχει επανέλθει. Ένα χρόνο μετά αποφασίζει να γράψει το νέο Silmarillion της σύγχρονης εποχής. Αυτή τη φορά ακολουθώντας την σύγχρονη φιλολογική πορεία, αποφασίζει να προσθέσει και σκίτσο στα κείμενα του. Κάνει λοιπόν μια πλαστική επέμβαση προσώπου, αλλάζει την ταυτότητα του πλαστογραφώντας την, μετονομάζεται σε Eiichiro Oda κι αρχίζει να γράφει την ιστορία του Ενός Κομματιού που θα εξαρτηθούν όλα από αυτό.

“Αν περισσότεροι από εμάς εκτιμούσαν το φαγητό, την ευθυμία και το τραγούδι πάνω από τον αποθησαυρισμένο χρυσό, θα ήταν ένας πιο χαρούμενος κόσμος.”

J. R. R. Tolkien

Το One Piece είναι ιαπωνικό shonen manga με σενάριο και σκίτσο του καλλιτέχνη manga Eiichiro Oda. Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1997 σε ιαπωνικά περιοδικά και είναι μία από τις πιο επιτυχημένες και μακροβιότερες ιστορίες με περισσότερα από 1000 τεύχη. To 1999 ξεκίνησε να προβάλλεται η μεταφορά σε anime και το 2023 η live action σειρά από το Netflix. Επίσης υπάρχουν αρκετές μεγάλου και μικρού ταινίες animation, χωρίς να έχουν την συνδρομή του Oda, αλλά εξίσου επιτυχημένες.

Κατά κύριο λόγο…

…το One Piece είναι μια περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας διανθισμένη σωστά με αρκετή δράση, ένταση, αγωνία, κωμικά αλλά και δραματικά στοιχεία. Υπάρχουν ατάκες και στιγμές στη σειρά που δεν μπορεί ο θεατής να κρίνει το πως πρέπει να αισθανθεί! Αν πρέπει να κλάψει ή να γελάσει, να θυμώσει ή να συγχωρέσει. Στιγμές που δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις τα λεγόμενα, στιγμές με πολύ βάθος και νόημα και στιγμές που είναι τόσο γελοίες που αναρωτιέσαι γιατί υπάρχουν. Από θεματολογικής άποψης θίγονται όλων των ειδών τα κοινωνικά δεδομένα: ρατσισμός, παιδική εργασία, βία όλων των ειδών, ευγονική, πειράματα κάθε είδους, ακόμη και σε μικρά παιδιά, προκλήσεις όλων των ειδών και ανήθικα διλλήματα χωρίς σωτήρια λύση και happy end.

Nakama

Το απόλυτο συναίσθημα που περιέχει το One Piece, ίσως και ένα από τα νοήματα που θέλει να περάσει ο συγγραφέας, είναι η δύναμη της φιλίας. Δύναμη η οποία φτάνει ακόμη και στα όρια της αυτοθυσίας, λειτουργώντας έτσι ως καταλυτική δύναμη για να ξεπεραστούν ανυπέρβλητα εμπόδια και να υπερνικηθούν καταστάσεις που φαντάζουν υπεράνω λύσης. Η φιλία υπερισχύει ακόμη και ως πολεμικός σύμμαχος και από μηχανής θεός σε πάρα πολλά αδιέξοδα.

“Δεν συνέβη τίποτα.”

Roronoa Zoro

Tea Party

Όλο το θέμα όμως δένει υπέροχα και οι ιστορίες δεν χάνουν ούτε για μια στιγμή τη συνοχή τους. Κι ως εδώ όλα είναι καλά. Όλες όμως οι ομοιότητες του συγκεκριμένου project με οποιοδήποτε άλλο, τελειώνουν εδώ. Από αυτό το σημείο και μετά, όλα ξεφεύγουν. Το ρου της κάθε ιστορίας είναι μοναδικό και τελείως πρωτότυπο. Οι ήρωες της σειράς ξεκινούν να είναι από γελοίοι και εντελώς ρηχοί και φτάνουν ως τα όρια της απόλυτης σοβαρότητας και του βαθυστόχαστου διαλογισμού. Σε αυτό τον φανταστικό κόσμο κατοικούν διάφορες φυλές, όπως άνθρωποι, νάνοι, γίγαντες, ψαράνθρωποι, άνθρωποι με μεγάλα άκρα ή μεγάλους λαιμούς, άνθρωποι-ζώα και πολλές άλλες φυλές. Οι περισσότεροι χαρακτήρες είναι βασισμένοι σε πρόσωπα που υπήρξαν αλλά εντελώς διαφοροποιημένα. Στην περίπτωση κάποιων χαρακτήρων έχουν χρησιμοποιηθεί επιρροές από δύο υπαρκτά πρόσωπα για να δομηθούν! Ο ένας εμφανισιακά κι ο άλλος όσον αφορά στα στοιχεία της προσωπικότητάς του! Κάθε χαρακτήρας, όσο μικρός κι ασήμαντος κι αν είναι, έχει ένα back story τόσο όσο ακριβώς χρειάζεται για να προχωρήσει η πλοκή παρακάτω χωρίς κενά στην ιστορία. Έτσι αποφεύγεται και ο κίνδυνος να γίνει βαρετή και κουραστική. Ο ένας και μοναδικός συγγραφέας της ανυπέρβλητης αυτής σειράς διαχειρίζεται δεκάδες χιλιάδες χαρακτήρες και η σειρά φυσικά, δεν έχει τελειώσει ακόμα!

New World

Όλα ξεδιπλώνονται με τρόπο που προκαλεί έκπληξη και πολλές φορές σοκάρει, καθώς η μαγική πένα του κυρίου Oda δουλεύει σωστά και σχεδόν πάντα μας πιάνει απροετοίμαστους! Το αίμα και η βία είναι σε επίπεδα splatter αλλά δεν είναι αυτό το στοιχείο που μας προκαλεί σοκ και δέος. Είναι το ποια ακριβώς στιγμή και από ποιόν. Όσοι αρέσκεστε στο να παρακολουθείτε μια σειρά που τα γεγονότα ξεδιπλώνονται με ένα τρόπο λογικό και απολύτως φυσιολογικό, αυτή η σειρά ΔΕΝ είναι για σας. Το φυσιολογικό θεωρείται εντελώς ξεπερασμένο και το αλλόκοτο, το εξωπραγματικό, ακόμα και το παράλογο, είναι το φυσικό και συνεχώς επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Υπάρχει σε τέτοιο βαθμό που μετά από λίγο το συνηθίζεις και σου φαίνεται απολύτως φυσιολογικό! Και φυσικά, στον αντίποδα αυτού, το φυσιολογικό φαντάζει εντελώς αφύσικο!

“Θαύματα γίνονται μόνο σε αυτούς που δεν τα παρατάνε ποτέ.”

Emporio Ivankov

Coup de burst

Οι σκηνές δράσης λαμβάνουν χώρα παντού: οι μάχες μοιρασμένες σωστά, οι υπερβολικές καταστροφές, το αδυσώπητο ξύλο και οι αμέτρητες ανταλλαγές πυρών, ξεκινούν από ένα απλό μαχαίρι και δύναται να φτάσουν μέχρι και σε κανονιοβολισμούς ή όπλα λέιζερ! Και όλα αυτά μπορούν να συμβούν σε ξηρά, θάλασσα, αέρα, ακόμη και υποθαλάσσια! Μέσα σε αυτό το μπάχαλο προσθέστε και τις υπερδυνάμεις που έχουν κάποιοι από τους χαρακτήρες και προσπαθήστε να φανταστείτε τη γενική εικόνα.

“Ευχαριστώ. Ετοιμαζόμουν να ζητήσω μια φωτιά.”

Black LegSanji

Poneglyph

Κάθε τοποθεσία στην οποία διαδραματίζεται έστω και μια μικρή σκηνή, περιγράφεται λεπτομερώς. Υπάρχει το είδος χωροχρονικής συνάφειας που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη δημιουργώντας έτσι ένα σύμπαν απόλυτα λειτουργικό και λογικά εννοούμενο. Όλα τα δρώμενα των επιμέρους ιστοριών, σπρώχνουν την κυρίως ιστορία προς τα μπρος και μόνο. Χωρίς κανένα πισωγύρισμα η ιστορία εξελίσσεται συνέχεια. Ακόμη και τα back story των χαρακτήρων δίνονται με τέτοιο τρόπο, που τίποτα δεν επιστρέφει στο παρελθόν. Εδώ σημειώνουμε πως, ο αναγνώστης ή θεατής μπορεί να είναι γνώστης ενός back story, αλλά ο πρωταγωνιστής να το αγνοεί. Έτσι κάθε χαρακτήρας ενεργεί ή πράττει χωρίς να διαθέτει δεδομένα, που αν τα γνώριζε θα συμπεριφερόταν με διαφορετικό τρόπο. Κάποιες τέτοιου είδους πληροφορίες τις λαμβάνουν οι ήρωες μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητες για τη φυσική εξέλιξη της πλοκής της όλης ιστορίας.

Την συνολική οπτική την αντιλαμβάνεσαι μέχρι ένα σημείο όταν είσαι πραγματικός fan της σειράς. Κανείς δεν κατέχει όμως όλα τα κομμάτια του παζλ. Κι αυτό γιατί όλο το concept εμπλουτίζεται και από κάποια μυστήρια. Δεν είναι πολλά, αλλά είναι πολύ βαθιά. Σποραδικά και σε τυχαία τεύχη δίνονται στοιχεία που τελικά θα οδηγήσουν και στην επίλυση ενός μυστηρίου κάποια στιγμή. Και όταν αυτό συμβαίνει δημιουργεί θόρυβο, καθώς κάθε επίλυση οδηγεί σε συνταρακτικά γεγονότα, που πολλές φορές φέρνουν τα πάνω κάτω στον κόσμο του One Piece.

“Κι ενώ μπορεί να με εκτελέσουν, εγώ δεν θα πεθάνω.”

Gol D. Roger

Monkey D. Luffy

Ο Luffy είναι ένας πειρατής που έχει ανοιχτή καρδιά με μια εξαιρετικά προκλητική φύση, ατρόμητο χαρακτήρα και απέραντη αγάπη για περιπέτεια. Το όνειρο του είναι να γίνει ο βασιλιάς των πειρατών βρίσκοντας τον θρυλικό θησαυρό One Piece. Έχει ισχυρή ηθική και αφοσίωσή προς τους φίλους του και εμπνέει πολλούς από τους χαρακτήρες που συναντά στο ταξίδι του, λόγω της αφοσίωσης του στο όνειρο του και της ανυπέρβλητης αποφασιστικότητας του. Διαθέτει μια μοναδική ικανότητα να μετατρέπει τους ανθρώπους γύρω του σε συμμάχους και φίλους με εκπληκτική ευκολία. Πράγμα που τον καθιστά ίσως το πιο επικίνδυνο άτομο στον κόσμο.

Ο Luffy ο αφελής.

Μυαλό ετών 5, σε κορμί ενήλικου.

Ο Luffy ο πειρατής.

Με ψάθινο καπέλο και αρτιμελής. (χωρίς μπαντάνα, eyepatch και ξύλινο πόδι)

Ο Luffy με τους φίλους του – πλήρωμα πειρατών.

Ο Luffy πλαταγίζοντας ένα στόμα ολοστρόγγυλο και τεράστιο τρώγοντας τεράστιες κι απίθανες ποσότητες τροφής πάρα πολύ γρήγορα.

Ο Luffy με το πλοίο του στη θάλασσα.

Ο Luffy ο ικανός, ο προσαρμοστικός, πεισματωμένος. Ενάντια στις πιθανότητες, με το μυαλό στη νίκη με κάθε τίμημα. (με γροθιές ντροπής κι όχι θανάτου)

Ο Luffy που εμπιστεύεται τους πάντες χωρίς να ψάχνει αποδείξεις και στοιχεία.

Ο Luffy, γιος ενός πατέρα που ποτέ δεν είχε. Με μόνο δώρο από ‘κείνον το ψάθινο καπέλο του, το πιο πολύτιμο απόκτημα του.

Ο Luffy ο ατελής.

Ο πιο ιδανικός και εξειδικευμένος πειρατής.

Ο Luffy του One Piece, τελικά ο Joyboy.

“Ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο ή αδύνατο είναι, μην χάνεις ποτέ το όνειρο σου.”

Monkey D. Luffy

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top