Πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντικό

“Οι βιβλιοθηκάριοι του σελιλόιντ.”

Φίλιππος Τσιώκος

Εθνικό Μητρώο Ταινιών

Το Εθνικό Συμβούλιο Προστασίας Ταινιών (NFPB) ιδρύθηκε το 1988, μετά από προτροπή μεγάλων προσωπικοτήτων, όπως ο Frank Capra και ο Martin Scorsese, να θεσπιστεί ένα νομοσχέδιο για τη διατήρηση ταινιών από το κογκρέσο των Η.Π.Α.. Σκοπός του συγκεκριμένου εγχειρήματος θα ήταν η διατήρηση και συλλογή των αυθεντικών ταινιών που θεωρούνται “πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντικές” με στόχο την αποτροπή των εμπορικών τροποποιήσεων ή περαιτέρω επεξεργασιών του μοναδικού αυτού υλικού. Το αίτημα έγινα τελικά αποδεκτό από το κογκρέσο και από το 1988 έως και σήμερα απαριθμούνται πάνω από 800 ταινίες από κάθε κινηματογραφικό είδος.

Προδιαγραφές

Για να επιλεχθεί μία ταινία και να συμπεριληφθεί στη συγκεκριμένη λίστα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 10 χρόνια από την αρχική της κυκλοφορία. Επιπλέον από το 1997 και μετά μπορούν να προστεθούν μόνο 50 ταινίες ανά χρόνο.

“Λυπάμαι που βλέπω το σελιλόιντ να φεύγει, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά, ξέρετε, το νιτρικό άλας έφυγε, παρεμπιπτόντως, το 1971. Αν είδατε ποτέ μια εκτύπωση νιτρικού άλατος ενός βουβού φιλμ και μετά είδατε μια εκτύπωση οξικού άλατος, θα βλέπατε μεγάλη διαφορά, αλλά κανείς δεν θυμάται πια. Το οξικό άλας είναι αυτό που έχουμε. Μπορεί. Τώρα είναι ψηφιακό.”

Martin Scorsese

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top