2001: A Space Odyssey – Με ή χωρίς εξωγήινους;

Ο Stanley Kubrick έκανε αίτηση για ασφάλιση της ταινίας 2001: A Space Odyssey σε περίπτωση που βρεθούν εξωγήινοι πριν την προβολή της.

Ο χειρότερος εφιάλτης ενός παραγωγού είναι να ξοδέψει χρόνια προσπάθειας και εκατομμύρια δολάρια σε μια ταινία, μόνο και μόνο για να την καταστρέψει κάποιο πραγματικό γεγονός. Λοιπόν, ο Kubrick ανησυχούσε για κάτι παρόμοιο. Τι θα γινόταν αν ανακαλύπτονταν πραγματικοί εξωγήινοι πριν από την προβολή του 2001: A Space Odyssey στους κινηματογράφους; Η ταινία γράφτηκε κατά τη διάρκεια του Διαστημικού Αγώνα και ενώ δεν υπήρχε κίνδυνος οι περιορισμένες διαστημικές κάψουλες της δεκαετίας του ’60, να ξεπεράσουν τις πολυτελείς διαστημικές επαύλεις της ταινίας, φαινόταν εύλογο ότι άλλες εξελίξεις θα μπορούσαν να την κάνουν να φαίνεται περιττή σαν τους εξωγήινους.

Ο Kubrick ήθελε η ταινία να παρουσιάζει εξωγήινους στην οθόνη και πέρασαν από ένα σωρό διαφορετικά σχέδια, απορρίπτοντας το καθένα από φόβο μήπως το κοινό τα θεωρούσε γελοία. Κάποια στιγμή θέλησε να πάρει μια ιδέα από μια ιστορία του Arthur C. Clarke και να φτιάξει εξωγήινους που έμοιαζαν με αυτό που θα λέγαμε δαίμονες. Άλλες ιδέες περιλάμβαναν εξωγήινους που μοιάζουν με εμάς σε μια πόλη γεμάτη δίποδες σαύρες, γκάργκοιλ και πανύψηλα έντομα. Αλλά ο φόβος σε όλη αυτή τη διαδικασία ήταν ότι η NASA θα ανακάλυπτε πραγματικούς εξωγήινους και τότε οι δημιουργίες του Kubrick θα έμοιαζαν με αστείο.

Όταν οι Ρώσοι υποτίθεται ότι εντόπισαν σήματα από το διάστημα το 1965, ο Kubrick και ο Κλαρκ ήρθαν σε επαφή με τους The New York Times για να μάθουν εάν τα νέα ήταν ακριβή. Αποδείχθηκε ότι τα σήματα ήταν απλώς παλμοί από ένα κβάζαρ. Στη συνέχεια, ο Kubrick, που είχε ήδη χτίσει τη φήμη ότι ανησυχεί για πράγματα που δεν θα συνέβαιναν καν στον κανονικό εγκέφαλο, επικοινώνησε με τους Lloyd’s του Λονδίνου για να αγοράσει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο που θα εξοφλούσε εάν η NASA έβρισκε εξωγήινους, προστατεύοντας τον εαυτό του από την εικαζόμενη αποτυχία του 2001: A Space Odyssey. Η Lloyd’s φημίζεται για τις ασυνήθιστες πολιτικές, οπότε είχε πάει στο σωστό μέρος.

Στην πραγματικότητα συμφώνησαν να εκδώσουν μια νέα πολιτική. Αλλά προφανώς βαθμολόγησαν τις πιθανότητες να βρει η NASA εξωγήινους αρκετά υψηλές (ή νόμιζαν ότι ο Kubrick είχε κάποιες εσωτερικές πληροφορίες;), επειδή απαίτησαν ένα ασφάλιστρο που ήταν “ελαφρώς αστρονομικό”, όπως το έθεσε ο Clarke. Ο Kubrick δεν μπορούσε να το αντέξει οικονομικά. Δεν ήταν ακόμα σίγουρος πώς να απεικονίσει τους εξωγήινους χωρίς να φαίνεται ανόητος. Κάποια στιγμή ο φίλος του Carl Sagan υπέθεσε ότι ίσως απλώς να μην δείξουν εξωγήινους καθόλου. Αν πρότειναν εξωγήινους αντί να τους απεικονίσουν, δεν θα αποδεικνύονταν ποτέ ότι έκαναν λάθος. Τελικά λοιπόν έτσι έκαναν. Ο χρόνος εν τέλει τους δικαίωσε.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top