Σπιτικά κρουασάν

Φτιάχνουμε σπιτικά κρουασάν για όλη την οικογένεια.

Υλικά

  • 4 – 5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα χλιαρό γάλα
  • ½ κούπα ζάχαρη
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
  • 2 αυγά
  • ½ κούπα κρύο βούτυρο μαλακό

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι σε μία λεκάνη. Ανοίγουμε μία λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνουμε ζάχαρη και μαγιά. Μετά ρίχνουμε το λαδί, τα αυγά, το γάλα και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία μαλακή κι εύπλαστη ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Καλύπτουμε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια σε σχήμα παραλληλόγραμμο φύλλο. Βουτυρώνουμε τη μισή επιφάνεια του φύλλου και το διπλώνουμε στη μέση. Πιέζουμε ελαφρά με τον πλάστη και στη συνέχεια βουτυρώνουμε ξανά τη μισή επιφάνεια του φύλλου και το διπλώνουμε στη μέση. Πιέζουμε ξανά με τον πλάστη και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία άλλη μια φορά. Αλευρώνουμε την επιφάνεια της ζύμης κάθε φορά για να την ανοίξουμε εύκολα.

Κλείνουμε τη ζύμη σε μία μεγάλη πλαστική σακούλα, ώστε να έχει περιθώριο για να φουσκώσει και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 – 40 λεπτά.

Βγάζουμε την ζύμη απ’ το ψυγείο και επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία χωρίς βούτυρο.

Χωρίζουμε τη ζύμη στα 2 και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε κύκλο διαμέτρου 30 εκατοστών. Μετά χωρίζουμε ακτινωτά σε 8 κομμάτια. Ξεκινώντας από την πλατιά πλευρά τυλίγουμε κάθε κομμάτι σε ρολό.

Βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα τα κρουασάν με τη μύτη προς τα κάτω. Τα σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Αλείβουμε με κρόκο αυγού και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 12 – 15 λεπτά.

Tips
  1. Μπορείτε να γεμίσετε τα κρουασάν με σοκολάτα ή σπιτική μαρμελάδα ή κρέμα.
  2. Μπορείτε να φάτε τα κρουασάν ζεστά ή να τα φυλάξετε σε πλαστικά σακουλάκια στην κατάψυξη.
  3. Είναι ένα τέλειο κολατσιό για τα παιδιά σας για το σχολείο ή για εκδρομή.
Tips

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top