Τσουρέκι με πραλίνα

Υλικά για ένα τσουρέκι

  • ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο (και λίγο αλεύρι ακόμα μήπως χρειαστεί)
  • 60 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 3 αυγά
  • 180 ml γάλα
  • 80 γραμμάρια βούτυρο
  • 250 γραμμάρια περίπου πραλίνα

Εκτέλεση

Παίρνουμε μια μπασίνα και βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, το αλάτι και ανακατεύουμε. Παίρνουμε ένα μικρό μπολ, ρίχνουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά και το γάλα χλιαρό προς ζεστό, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η μαγιά και το ρίχνουμε στη μπασίνα με το αλεύρι. Παίρνουμε 2 αυγά θερμοκρασίας δωματίου, τα χτυπάμε καλά και τα προσθέτουμε στη μπασίνα. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί μέχρι να ενσωματωθούν σε μία μάζα και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μαλακή ζύμη. Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε ζεστό στο κάτω μέρος της ζύμης και με τα χέρια παίρνουμε το βούτυρο και το φέρνουμε στο πάνω μέρος της ζύμης. Συνεχίζουμε μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο με τη ζύμη. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 2 ώρες).

Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, την κόβουμε σε 4 κομμάτια. Ανοίγουμε 4 μικρά στρόγγυλα φύλλα, σε μέγεθος ενός μεγάλου πιάτου.

  1. Βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα το πρώτο φύλλο και αλείβουμε την επιφάνεια με αρκετή πραλίνα.
  2. Πάνω στην πραλίνα βάζουμε το δεύτερο φύλλο και αλείβουμε ξανά με πραλίνα.
  3. Βάζουμε το τρίτο φύλλο και αλείβουμε ξανά με πραλίνα.
  4. Βάζουμε το τέταρτο φύλλο και δεν βάζουμε τίποτα στην επιφάνεια.

Πιέζουμε λίγο στο κέντρο με ένα ποτήρι του κρασιού. Στη συνέχεια κόβουμε σε 16 ίσα κομμάτια με ένα μαχαίρι. Μετά στρίβουμε τα κομμάτια, ένα με τη φορά τη ρολογιού ένα με αντίθετη και τα ενώνουμε ανά δύο.
Τέλος, αλείβουμε από πάνω με αυγό.

Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top