Παστίτσιο με ριγκατόνι

Υλικά

για τα ζυμαρικά

  • 500 γραμμάρια ριγκατόνι
  • 50 γραμμάρια βούτυρο

για την μπεσαμέλ

  • 1 ½ λίτρο γάλα
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • 4 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 τριμμένες φρυγανιές
  • ½ κούπας του τσαγιού κεφαλοτύρι

για τον κιμά

  • 1 κιλό χοιρινό κιμά
  • 1 καρότο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • ½ φλυτζάνι του τσαγιού μαϊντανό
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 1 κουταλάκι της σούπας αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 κούπα του τσαγιού τυρί φέτα
  • ½ κούπα του τσαγιού κεφαλοτύρι
  • 350 γραμμάρια σάλτσα ντομάτα
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Για τα ζυμαρικά

  • Παίρνουμε μία κατσαρόλα και βάζουμε νερό. Για κάθε 100 γραμμάρια ζυμαρικών χρειαζόμαστε 1 λίτρο νερό και 10 γραμμάρια αλάτι. Βράζουμε τα ριγκατόνι αλλά όχι μέχρι τέρμα γιατί θα μπουν και στο φούρνο μετά. Τα σουρώνουμε και τα απλώνουμε σε ένα πυρέξ ή ένα ταψί. Ρίχνουμε από πάνω βούτυρο όσο είναι ακόμα ζεστά τα ζυμαρικά.

Για τον κιμά

  • Ψιλοκόβουμε στο μούλτι το καρότο, το κρεμμύδι και τον μαϊντανό. Παίρνουμε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε πρώτα τον κιμά και μετά προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Στην συνέχεια ρίχνουμε 1 ξυλάκι κανέλας, λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο, σκόρδο σε σκόνη, 1 κύβο λαχανικών, πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και τη σάλτσα ντομάτας. Ανακατεύουμε και συμπληρώνουμε 1 ½ ποτήρι νερό. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Θέλουμε να έχουμε μια ρευστή σάλτσα. Σε αυτό το σημείο παίρνουμε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά και την αδειάζουμε στο ταψί με τα ζυμαρικά μας. Απλώνουμε τον κιμά και ρίχνουμε από πάνω πρώτα την φέτα και μετά το κεφαλοτύρι.

Για την μπεσαμέλ

  • Παίρνουμε ένα μπολ και βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το κορν φλάουρ. Προσθέτουμε 1 ποτήρι γάλα και ανακατεύουμε καλά. Παίρνουμε μία κατσαρόλα και βάζουμε το υπόλοιπο γάλα και το ζεσταίνουμε. Δεν θέλουμε να βράσει. Όταν αρχίσει να ζεσταίνεται προσθέτουμε αλάτι, βούτυρο και το περιεχόμενο από το μπολ που φτιάξαμε παραπάνω. Ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κολλήσει. Όταν πήξει και έχουμε μία κρέμα το αφαιρούμε απ’ τη φωτιά. Προσθέτουμε λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε. Απλώνουμε την μπεσαμέλ πάνω από τον κιμά και τέλος ρίχνουμε από πάνω τριμμένη φρυγανιά και κεφαλοτύρι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top