Αγγελική Νικολούλη: Φοβού την γυναίκα με τα κόκκινα

“Το έγκλημα είναι κοινό. Η λογική είναι σπάνια. Επομένως, πρέπει να εστιάσετε στη λογική παρά στο έγκλημα.”

Sherlock Holmes – Sir Arthur Conan Doyle

Η Αγγελική Νικολούλη γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1964 και είναι Ελληνίδα δημοσιογράφος, ερευνήτρια, τηλεοπτική παρουσιάστρια και συγγραφέας. Ασχολείται κυρίως με αστυνομικό ρεπορτάζ. Στο ευρύ ελληνικό κοινό είναι πιο γνωστή για την εκπομπής της “Φως στο τούνελ”, με θέμα την εξιχνίαση εγκλημάτων και τον εντοπισμό αγνοουμένων ανθρώπων.

Όταν ήταν νεαρή ρεπόρτερ ξεκίνησε να ασχολείται συστηματικά και εντατικά με το αστυνομικό ρεπορτάζ, το οποίο ήταν μια ιδιαίτερα σκληρή και ιδιόμορφη πτυχή της δημοσιογραφίας εκείνη την εποχή. Το αποτέλεσμα της δυναμικής και ευφυούς κοπέλας ήταν να φέρει τα πάνω κάτω στο χώρο με συνεχείς αποκαλύψεις και καυτά ρεπορτάζ, που όχι μόνο την καθιέρωσαν στο χώρο αλλά την έχρισαν και σαν πρώτη γυναίκα αστυνομικό ρεπόρτερ στην Ελλάδα!

Καριέρα

Η ιδέα της εκπομπής “Φως στο τούνελ” υιοθετήθηκε  και από άλλες χώρες. Προξένησε το ενδιαφέρον των κρατικών τηλεοράσεων πάρα πολλών κρατών, τα οποία προσπάθησαν να αντιγράψουν αυτού του είδους τηλεοπτικού αστυνομικού ρεπορτάζ με στόχο την εξιχνίαση εγκλημάτων. Επιπλέον έγιναν πολλά αφιερώματα για την Αγγελική Νικολούλη και την εκπομπή της από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Το αποτέλεσμα του άοκνου επαγγελματικού βίου της ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό… Εξιχνιάστηκαν 26 δολοφονίες και εντοπίστηκαν 1700 αγνοούμενοι άνθρωποι, οι οποίοι ενώθηκαν με τις οικογένειές τους μετά το πέρας δεκαετιών. Το κρυφό χαρτί της είναι η συμπαράσταση και βοήθεια των τηλεθεατών αλλά και ένα εκπληκτικό καστ ανθρώπων που αποτελούν το μόνιμο βοηθητικό της προσωπικό και ο καθένας τους είναι  εξπέρ στο είδος του.

Τα εύσημα της εκπομπής της είναι επίσης ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Έχει τιμηθεί 25 φορές από κοινωνικούς φορείς, ανώτατους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης έχει μία σημαντική θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness.

Η Αγγελική Νικολούλη χρίστηκε Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως από τον Bill Haslam, που ήταν κυβερνήτης του Τενεσί των ΗΠΑ, για την προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο μετά από παρότρυνση του ελληνικού κοινού.

Τα βιβλία

Ως απόρροια του τεράστιου αστυνομικού βίου της προέκυψαν σαν παράλληλο project, βιβλία που πραγματεύονται αληθινές ιστορίες βγαλμένες από τη ζωή και την εκπομπή. Βιβλία γραμμένα με απλό αλλά συναρπαστικό ύφος που σε “κρατάνε” από την αρχή ως το τέλος. Βιβλία που δεν θέλεις να τα αφήσεις μέχρι που να τα τελειώσεις. Κι αυτό συμβαίνει στη πληθώρα των αναγνωστών. Τα διαβάζουν μέσα σε μια μέρα. Οι υποθέσεις των βιβλίων είναι τόσο συναρπαστικές όσο μόνο η ίδια η ζωή μπορεί να τις κάνει…

Η Αγγελική Νικολούλη πήρε αρκετές επιρροές για ιστορίες από την αστυνομία λόγω της πολύχρονης και τακτικής επαφής της μαζί τους. Με την συνδρομή του σκηνοθέτη Αλέκου Σακελαρίου, μετέφερε πολλές τέτοιες ιστορίες στο χιουμοριστικό βιβλίο “Τα πιπεράτα του 100”.

Ονειρεύτηκα το Δολοφόνο σου

Αυτό το βιβλίο είναι η πρώτη συγγραφική απόπειρα της Αγγελικής Νικολούλη. Εδώ μία δημοσιογράφος-ερευνήτρια (ποια είναι αυτή άραγε;) ακολουθεί τα ίχνη μιας κοπέλας από την επαρχία, η οποία έχει εξαφανιστεί. Οι ντόπιοι και η αστυνομία αντιμετωπίζοντας το θέμα σχετικά αδιάφορα, υποθέτουν ότι χάθηκε αναζητώντας το εύκολο χρήμα. Έτσι η πρωταγωνίστρια ξεκινά μια αναζήτηση βασιζόμενη πιο πολύ στη διαίσθηση της παρά σε γεγονότα και από ένα παιχνίδι της μοίρας κάνει μια απίστευτη ανακάλυψη, η οποία την οδηγεί σε ένα σκηνικό γεμάτο υπόπτους, γρίφους, αινίγματα και παιχνίδια με την πραγματικότητα. Πρόκειται για μια κλασσική ιστορία τύπου κυνηγητό γάτας με ποντίκι. Το απόλυτο ψυχογράφημα μεταξύ της ερευνήτριας και του δολοφόνου και της σχεδόν υπερφυσικής σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ τους. Το παιχνίδι της γάτας με του ποντικού διαρκεί και μοιάζει ατελείωτο, καθώς ο ύποπτος αλλάζει συνέχεια ταυτότητα. Οδηγώντας έτσι την ερευνήτρια σε ατέρμονους κύκλους.

Αυτό που την κάνει ξεχωριστή είναι πως πρόκειται για πραγματική ιστορία. Σ’ αυτή τη μικρή επαρχιακή πόλη όλοι μιλούν λίγο, ενώ ξέρουν πολλά. Η ανακάλυψη ενός κρυφού ημερολογίου σηματοδοτεί μια καινούργια αρχή στην έρευνα, καθώς περιέχει πληροφορίες για το παρελθόν αλλά και στοιχεία για το μέλλον.

Όλα διανθίζονται με έρωτες, πάθη και ίντριγκα, ενώ η αγωνία κορυφώνεται σελίδα τη σελίδα και η περιπέτεια γίνεται πιο συναρπαστική και πιο κινηματογραφική, σε κάθε λεπτό ανάγνωσης από ‘δω και πέρα. Αυτό το βιβλίο περιέχει αρχεία, πληροφορίες και λεπτομέρειες που ποτέ δεν είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από την εκπομπή.

Διαβάζοντας, οδηγούμαστε παράλληλα με την ερευνήτρια στο να κατανοήσουμε τελικά τις διαστάσεις και το μέγεθος της τραγικότητας που μπορεί να πάρει η αγάπη όταν γίνει τοξική.

Η Αγγελική Νικολούλη πετυχαίνει με το ντεμπούτο της να μας πείσει και να δημιουργήσει τη βάση για την πλούσια συνέχεια που θα ακολουθήσει. Διαβάστε το ανεπιφύλακτα και αναπληρώστε συνάμα και τυχόν εκπομπές που έχετε χάσει, αν δεν είστε και τόσο λάτρεις της τηλεόρασης. Μπορείτε να σχολιάσετε οτιδήποτε ή να προτείνετε ότι θέλετε για τη συνέχεια.

“Ακόμα και αν με σκότωσες εγώ ακόμα ζω…”

από το βιβλίο Ονειρεύτηκα το Δολοφόνο σου – από τις σελίδες του κρυφού ημερολογίου του θύματος

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top