Σπιτικές πίτες

Υλικά

  • 1κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη (προαιρετικά)
  • 500 γραμμάρια περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 250 ml χλιαρό νερό

Εκτέλεση

Παίρνουμε μία μπασίνα και ρίχνουμε το αλεύρι. Εκτός από τη ζάχαρη και τη μαγιά, ρίχνουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί. Παραμερίζουμε το αλεύρι από το κέντρο και ρίχνουμε μαγιά και ζάχαρη μαζί. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μαλακή η ζύμη χωρίς να κολλάει στα χέρια. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 με 11 μπαλίτσες και τις βάζουμε σε ένα ταψί με λίγο αλεύρι, τις σκεπάζουμε, και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για περίπου 50 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν.

Παίρνουμε κάθε μία μπαλίτσα και ανοίγουμε φύλλο σε μέγεθος πιάτου και λαδώνουμε μόνο απ’ τη μία πλευρά. Αφού ετοιμάσουμε τις πίτες, βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή θερμοκρασία μέχρι να ζεσταθεί και βάζουμε μία πίτα με την λαδωμένη πλευρά προς τα κάτω. Μόλις φουσκώσει και πάρει χρώμα, γυρίζουμε την πίτα από την άλλη πλευρά. Θέλει λίγο ψήσιμο 3 με 4 λεπτά περίπου από την κάθε πλευρά. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και για τις υπόλοιπες πίτες.

Tips
  1. Οι πίτες ψημένες διατηρούνται στο ψυγείο για 3 μέρες ή στην κατάψυξη για 2 μήνες.
  2. Αν σας αρέσουν τα καυτερά, μπορείτε να βάλετε μπούκοβο μέσα στην ζύμη.
  3. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις πίτες σαν βάση για πίτσα.
  4. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις πίτες για να φτιάξετε τοστ ή σάντουιτς. Εγώ εδώ τις έβαλα στην τοστιέρα με κίτρινο τυρί και έριξα από πάνω αλάτι και ρίγανη.
  5. Μπορείτε να σερβίρετε τις πίτες σαν συνοδευτικό σε σπιτικό γύρο. Για τη συνταγή δείτε εδώ.
  6. Μπορείτε να ρίξετε πάνω στις πίτες γλυκιά πάπρικα πριν τις σερβίρετε.
Tips

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top