The first real casualty of war… is innocence

Το πρώτο πραγματικό θύμα του πολέμου… είναι η αθωότητα.

1979 – Apocalypse Now

Το Apocalypse Now είναι μια αμερικανική επική πολεμική ταινία του 1979 σε παραγωγή και σκηνοθεσία του Francis Ford Coppola. Το σενάριο βασίζεται στη νουβέλα Heart of Darkness του 1899 του Joseph Conrad, με το σκηνικό να έχει αλλάξει από τα τέλη του 19ου αιώνα στο Κονγκό στον πόλεμο του Βιετνάμ. Η ταινία ακολουθεί ένα ταξίδι στο ποτάμι από το Νότιο Βιετνάμ προς την Καμπότζη. Στο καστ του συνόλου συμμετέχουν οι Marlon Brando, Martin Sheen, Robert Duvall, Frederic Forrest, Albert Hall, Sam Bottoms, Laurence Fishburne και Dennis Hopper. Ο σεναριογράφος John Milius ξεκίνησε αρχικά να αναπτύσσει την ταινία με παραγωγό τον Coppola και τον George Lucas ως σκηνοθέτη. Όταν ο Lucas έγινε μη διαθέσιμος, ο Coppola ανέλαβε και τον σκηνοθετικό έλεγχο. Τα γυρίσματα της ταινίας διήρκησαν πάνω από ένα χρόνο αντί για πέντε μήνες που είχε προγραμματιστεί αρχικά. Σε αυτό συντέλεσαν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια των γυρισμάτων: ακριβά σετ που καταστράφηκαν από τις κακές καιρικές συνθήκες, ο Marlon Brando που εμφανίστηκε υπέρβαρος και εντελώς απροετοίμαστος και ο Martin Sheen που υπέστη κατάρρευση της υγείας του με αποτέλεσμα ένα σχεδόν θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο. Η ταινία κέρδισε βραβεία Όσκαρ καλύτερης κινηματογράφησης (φωτογραφία και λήψη φυσικών τοπίων) και καλύτερου ήχου (συμπεριλαμβανομένου της μουσικής επένδυσης).

Ο Coppola σε αυτό το θρυλικό και γεμάτο σασπένς πολεμικό/αντιπολεμικό  δράμα-θρίλερ στέλνει έναν δολοφόνο να κυνηγήσει έναν δολοφόνο. Στην περίπτωση όμως του κυνηγημένου, η κατάσταση βρίσκεται σε επίπεδο “πολύ σκληρός για να πεθάνει”, καθώς ο Marlon Brando που υποδύεται τον συνταγματάρχη Walter Kurtz, είναι ένας ευφυέστατος στρατιωτικός  που έχοντας παραφρονήσει βρίσκεται σε φονικό παραλήρημα. Και οι δυο αντίπαλες πλευρές α κάνουν ότι χρειαστεί κι ακόμη παραπάνω για να ακυρώσουν με κάθε τρόπο ο ένας τον άλλο.

“I love the smell of napalm in the morning… smells like victory…”,
William “Bill” Kilgore

1986 – Platoon

Το Platoon είναι μια αμερικανική πολεμική ταινία του 1986 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Oliver Stone, με πρωταγωνιστές τους Tom Berenger, Willem Dafoe, Charlie Sheen, Keith David, Kevin Dillon, John C. McGinley, Forest Whitaker και Johnny Depp. Η ταινία είναι βασισμένη στην εμπειρία του Oliver Stone από τον πόλεμο. Ο Oliver Stone έγραψε το σενάριο βασισμένος στις εμπειρίες του ως Αμερικανός πεζοναύτης στο Βιετνάμ. Τα γυρίσματα έγιναν στις Φιλιππίνες τον Φεβρουάριο του 1986 και διήρκεσαν 54 ημέρες. Το Platoon ήταν η πρώτη ταινία του Χόλυγουντ που έγραψε και σκηνοθέτησε ένας βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ. Η ταινία ήταν υποψήφια για οκτώ βραβεία Όσκαρ και κέρδισε τέσσερα, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας για τον Oliver Stone, καλύτερου ήχου και καλύτερου μοντάζ. Το 2019, η ταινία επιλέχθηκε για διατήρηση στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών από τη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως “πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντική”.

Το Platoon θωρείται ως η καλύτερη και πιο ρεαλιστική κινηματογραφική απεικόνιση του πολέμου του Βιετνάμ.

Ακολουθεί έναν αμερικανό στρατιώτη που προσφέρθηκε εθελοντικά να καταταγεί αφού εγκατέλειψε το κολέγιο. Έχει μια ιδεαλιστική άποψη για τον πόλεμο και τον ρόλο που παίζει η χώρα του στο Βιετνάμ, η οποία συντρίβεται γρήγορα από τον κυνισμό των συναδέλφων του και τις πρώτες του εμπειρίες μάχης. Κι όλα αυτά ενώ ο λοχίας του και ο διμοιρίτης του, διαφωνούν μεταξύ τους για την ηθική στη διμοιρία αλλά και στον ίδιο τον πόλεμο.

1987 – Full Metal Jacket

Το Full Metal Jacket είναι μια πολεμική δραματική ταινία του 1987 σε σκηνοθεσία και παραγωγή του Stanley Kubrick. Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα The Short-Timers (του 1979) και πρωταγωνιστούν οι Matthew Modine, Lee Ermey, Vincent D’Onofrio και Adam Baldwin. Ήταν η τελευταία από τις ταινίες του Kubrick που κυκλοφόρησε όσο ζούσε. Η ταινία προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.

Ο τίτλος της ταινίας αναφέρεται στο πλήρες χάλκινο περίβλημα της σφαίρας διαμετρήματος 7,62 που χρησιμοποιούσαν τα όπλα των στρατιωτών. Η ιστορία ακολουθεί μια διμοιρία Αμερικανών πεζοναυτών κατά την εκπαίδευσή τους στη Νότια Καρολίνα, εστιάζοντας κυρίως στο πρώτο μισό της ταινίας στους οπλίτες JT Davis και Leonard Lawrence, με το παρατσούκλι Joker και Pyle, που αγωνίζονται κάτω από τον καταχρηστικό εκπαιδευτή τους αρχιλοχία Hartman. Το δεύτερο μισό απεικονίζει τις εμπειρίες του Joker και ενός άλλου από τους πεζοναύτες της διμοιρίας σε πόλεις του Βιετνάμ κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής επιχείρησης στον πόλεμο του Βιετνάμ.

“It hurts to set you free

But you’ll never follow me

The end of laughter and soft lies

The end of nights we tried to die

This is the end”,

by The Doors 1967

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top