Πλαστός

Ο πλαστός είναι μια παραδοσιακή πίτα της Θεσσαλίας, αλλά την συναντάμε και σε άλλες περιοχές με διαφορετικές ονομασίες.

Υλικά

  • 1 κούπα γιαούρτι
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 2 κούπες καλαμποκάλευρο
  • 2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 κούπες γάλα
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 5 – 6 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 πράσο
  • 1 κούπα άνηθο
  • 1 κούπα μαϊντανό
  • 250 γραμμάρια ανθότυρο ή φέτα
  • 800 γραμμάρια χόρτα (σπανάκι, λάπατα, μυρώνια κλπ)
  • αλάτι

Εκτέλεση

Προετοιμασία

Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό, τον άνηθο, τα κρεμμύδια και το πράσο.

Χυλός

Παίρνουμε μία λεκάνη για να φτιάξουμε τον χυλό. Ρίχνουμε μέσα 1 ½ κούπα γάλα, 1 κούπα γιαούρτι, 2 κούπες καλαμποκάλευρο. 2 κούπες σιμιγδάλι και 1 κουταλιά της σούπας αλάτι. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός.

Χόρτα

Καθαρίζουμε τα χόρτα, τα πλένουμε και τα ψιλοκόβουμε. Τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας αλάτι και τα πιέζουμε με τα χέρια μας για να φύγει όλη η υγρασία.

Παίρνουμε ένα τηγάνι, το βάζουμε σε υψηλή θερμοκρασία, ρίχνουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και μόλις είναι έτοιμα τα ρίχνουμε μέσα στα χόρτα. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον άνηθο. Ανακατεύουμε για να ενσωματωθούν όλα μαζί.

Φτιάχνουμε την πίτα

Παίρνουμε ένα ταψί (28x40cm), το αλείβουμε με λάδι και στρώνουμε το μισό χυλό. Βάζουμε από πάνω όλα τα χόρτα, ρίχνουμε το μισό ανθότυρο και βάζουμε αρκετό λάδι.

Στη συνέχεια αραιώνουμε το χυλό που έμεινε με ½ κούπα γάλα. Το ρίχνουμε πάνω στα χόρτα να πάει παντού και από πάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο ανθότυρο και αρκετό λάδι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top