Ροξάκια

Υλικά

για τη ζύμη

  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 3 αυγά
  • 1 ποτήρι γάλα
  • 1 ποτήρι σπορέλαιο
  • 1 κιλό αλεύρι (όσο πάρει)

για τη γέμιση

  • ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
  • 5 κουταλιές της σούπα γλυκό κακάο
  • 1 ποτήρι αλεσμένα καρύδια

για το σιρόπι

  • 3 ποτήρια ζάχαρη
  • 2 ½ ποτήρια νερό
  • ½ ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 φλούδα πορτοκάλι

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

  • Παίρνουμε μία μπασίνα και βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το λάδι, τα αυγά, το μπέικιν πάουντερ. Το γάλα πρέπει να είναι χλιαρό. Ρίχνουμε το γάλα σιγά σιγά και ανακατεύουμε ταυτόχρονα. Όταν γίνει μία μαλακή ζύμη τη χωρίζουμε στα δύο.

Για τη γέμιση

  • Σε μία δεύτερη μπασίνα βάζουμε τη μισή ζύμη και ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά για τη γέμιση. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη. Αν γίνει σκληρή, τότε ρίχνουμε λίγο γάλα για να μαλακώσει.

Χωρίζουμε τη σκέτη ζύμη σε 2 κομμάτια και ανοίγουμε 2 φύλλα μακρόστενα. Κάνουμε το ίδιο και τη ζύμη της γέμισης. Στη συνέχεια βάζουμε τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο ανά δύο. Από κάτω το σκέτο φύλλο και από πάνω το φύλλο γέμισης όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Μετά σχηματίζουμε ρολά, γυρνώντας κάθε φύλλο από την μακριά πλευρά. Κόβουμε τα ρολά σε ροδέλες περίπου 2 εκατοστών.

Πιέζουμε τα ροξάκια λίγο με το χέρι μας και τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 20 με 25 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα τα ροξάκια μας, τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Για το σιρόπι

  • Το σιρόπι μας γίνεται εύκολα. Βάζουμε όλα τα υλικά μέσα σε μια κατσαρόλα και βράζουμε για 6 με 7 λεπτά.

Παίρνουμε ένα βαθύ ταψί και βάζουμε με τη σειρά τα ροξάκια που είναι κρύα. Μετά ρίχνουμε καυτό το σιρόπι από πάνω. Αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Κατά τη διάρκεια τα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά. Αν μας έχουν περισσέψει ροξάκια, αφαιρούμε τα έτοιμα από το ταψί και βάζουμε τα υπόλοιπα επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία.

Αν θέλουμε τα ροξάκια μας να έχουν πολύ σιρόπι τα αφήνουμε περισσότερη ώρα μέσα στο σιρόπι. Η συνταγή είναι για 3 ταψιά.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top