Λαχανοντολμάδες με λευκή σάλτσα

Υλικά

  • 1 μέτριο λάχανο
  • ½ κιλό χοιρινό/μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 κούπα του τσαγιού ρύζι καρολίνα
  • 8 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • 3 φρέσκα κρεμμύδια
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • ½ κούπα του τσαγιού άνηθο ή μάραθο
  • ½ κούπα του τσαγιού μαϊντανό
  • 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
  • 1 κούπα του τσαγιού γάλα
  • χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
  • 1 κύβο λαχανικών

Εκτέλεση

Εγώ χρησιμοποίησα λάχανα από τον κήπο μου.

Πρώτα φτιάχνουμε το ζωμό λαχανικών. Παίρνουμε μία κατσαρόλα, βάζουμε 1 λίτρο νερό και τη βάζουμε στη φωτιά. Μόλις βράσει το νερό, ρίχνουμε 1 κύβο λαχανικών και περιμένουμε λίγο να διαλυθεί και μετά το σβήνουμε.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τον άνηθο και τον μαϊντανό. Παίρνουμε μία λεκάνη, βάζουμε πρώτα τον κιμά και μετά το ρύζι, 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλιά της σούπας αλάτι, 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι, τα κρεμμύδια, τον άνηθο και το μαϊντανό. Ζυμώνουμε καλά και στη συνέχεια βάζουμε τον κιμά στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Παίρνουμε το λάχανο και κόβουμε τα φύλλα ολόκληρα. Τα βάζουμε σε μία δεύτερη κατσαρόλα με νερό και τα ζεματάμε για λίγο. Μετά τα βγάζουμε και τα στραγγίζουμε με ένα σουρωτήρι.

Παίρνουμε ένα φύλλο, βάζουμε λίγη γέμιση στην κορυφή του, διπλώνουμε ελαφρά τις κάθετες πλευρές προς τα μέσα και το τυλίγουμε σε ρολό. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο για όλη τη γέμιση. Σας δείχνω τη διαδικασία στις παρακάτω φωτογραφίες.

Στη συνέχεια βάζουμε τους λαχανοντολμάδες με τη σειρά σε μία άδεια κατσαρόλα. Ρίχνουμε όλο το ζωμό λαχανικών, 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και μία κουταλιά της σούπας αλάτι. Βάζουμε ένα καπάκι ή ένα πιάτο με ένα βάρος από πάνω για να μην μετακινηθούν οι λαχανοντολμάδες και διαλυθούν στο βράσιμο.

Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 1 ώρα. Κατά τη διάρκεια του βρασμού, θέλουμε να υπάρχει ζωμός στην κατσαρόλα. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε νερό για να μην κολλήσουν οι λαχανοντολμάδες μας.

Όταν έχουν μαγειρευτεί οι λαχανοντολμάδες μας, τους αφαιρούμε και τους βάζουμε σε ένα ταψί ή μια πιατέλα.

Το ζωμό που έμεινε στην κατσαρόλα θα τον κάνουμε λευκή σάλτσα. Διαλύουμε 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ μέσα στο γάλα και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι. Μετά βράζουμε για λίγα λεπτά και ανακατεύουμε ταυτόχρονα μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Τέλος ρίχνουμε τη ζεστή σάλτσα πάνω στους λαχανοντολμάδες και σερβίρουμε.

Tips
  1. Μπορείτε να μην βάλετε καθόλου κιμά στη γέμιση και νερό αντί για γάλα, για να φτιάξετε νηστήσιμους λαχανοντολμάδες.
  2. Μπορείτε να φτιάξετε αυγολέμονο ή σάλτα ντομάτα αντί για λευκή σάλτσα.
Tips

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top