Σαραγλάκια

Ένα νόστιμο, παραδοσιακό και πολύ αγαπημένο γλυκό που αγαπούν οι περισσότεροι.

Υλικά

  • 1 συσκευασία φύλλα κρούστας
  • 400 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 300 γραμμάρια καρυδόψιχα
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
  • 1 φρυγανιά τριμμένη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη

Υλικά για το σιρόπι

  • 500 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
  • 300 γραμμάρια νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • χυμό από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

Παίρνουμε μια κατσαρόλα και βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, 1 ξυλάκι κανέλας και χυμό από 1 πορτοκάλι. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία, βράζουμε για 5 – 7 λεπτά και αφαιρούμε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά. Ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.

Παίρνουμε ένα μούλτι, βάζουμε την καρυδόψιχα και χτυπάμε να γίνει ψιλοκομμένη. Αδειάζουμε την καρυδόψιχα σε ένα μπολ και χτυπάμε την φρυγανιά μέχρι να γίνει πιο ψιλοκομμένη απ’ την καρυδόψιχα. Ρίχνουμε και την φρυγανιά στο μπολ και προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας κανέλα και ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο. Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν. Η γέμιση είναι έτοιμη.

Παίρνουμε ένα κατσαρολάκι, το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο.

Παίρνουμε τα φύλλα, τα ανοίγουμε και τα κόβουμε όλα μαζί σε 3 ίσα κομμάτια. Παίρνουμε ένα κομμάτι και απλώνουμε λίγη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του φύλλου. Παίρνουμε ένα μικρό πλάστη ή μια χοντρή βελόνα πλεξίματος, το βάζουμε στην άκρη του φύλλου και τυλίγουμε σε ρολό χωρίς να είναι σφιχτό. Πιάνουμε τις άκρες με τα χέρια και σπρώχνουμε προς το κέντρο για να σουρωθεί το φύλλο. Αφαιρούμε τον πλάστη και το γυρίζουμε να γίνει στρογγυλό. Κάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα. Παίρνουμε ένα στρόγγυλο ταψί 30 εκατοστών, το βουτυρώνουμε και βάζουμε με τη σειρά τα σαραγλάκια. Αλείβουμε τα σαραγλάκια με αρκετό βούτυρο για να μην ξεραθούν τα φύλλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για περίπου 50 – 60 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο ρόδινο χρώμα. Το βγάζουμε απ’ το φούρνο και ρίχνουμε αμέσως το κρύο σιρόπι όσο είναι ακόμα καυτά τα σαραγλάκια. Τέλος πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top