Maximum Overdrive

-Drive thru ηχείο: Άνθρωποι εδώ! Άνθρωποι εδώ! Άνθρωποι εδώ!
– Αγόρι: Αυτό είναι για τον μπαμπά μου, φωνακλάδες καθ*ρματα…

Maximum Overdrive – 1986

Το Maximum Overdrive είναι μια αμερικανική περιπέτεια τρόμου του 1986 με σενάριο και σκηνοθεσία του Stephen King. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Emilio Estevez, Pat Hingle, Laura Harrington και Yeardley Smith. Το σενάριο είναι εμπνευσμένο και βασισμένο στο μικρού  μήκους διήγημα Trucks του Stephen King. Η ταινία ακολουθεί τα γεγονότα μετά το συμβάν όπου όλες οι μηχανές (φορτηγά, ραδιόφωνα, μηχανές arcade, αυτόματοι πωλητές, κ.λπ.) αποκτούν ξαφνικά συνείδηση, καθώς τη Γη διασχίζει η ουρά ενός κομήτη. Το αποτέλεσμα είναι η αρχή ενός παγκοσμίου φονικού ξεσπάσματος.

Η ταινία είναι η μόνη σκηνοθετική προσπάθεια του Stephen King, ενώ έχουν βασιστεί στα μυθιστορήματα και διηγήματα του δεκάδες άλλες ταινίες.

Η αισθητική

Το Maximum Overdrive περιέχει στοιχεία μαύρου χιούμορ και έναν γενικά Campy τόνο, που έρχεται σε αντίθεση με τη ζοφερή θεματολογία των βιβλίων του Stephen King. Το Camp είναι ένα αισθητικό στυλ και ευαισθησία που θεωρεί κάτι ελκυστικό λόγω του κακού γούστου και της ειρωνικής του αξίας. Η Campy αισθητική διαταράσσει πολλές από τις αντιλήψεις του μοντερνισμού για το τι είναι τέχνη και τι μπορεί να χαρακτηριστεί ως υψηλή τέχνη αναστρέφοντας αισθητικά χαρακτηριστικά όπως η ομορφιά, η αξία και το γούστο μέσω μιας πρόσκλησης για ένα διαφορετικό είδος αντίληψης και κατανάλωσης. Συνήθως τέτοιου είδους ταινίες γίνονται cult από ένα ευρύ και φανατικά αφοσιωμένο κοινό. Και τελικά αντέχουν στο χρόνο πολύ περισσότερο από άλλες ακριβές υπερπαραγωγές του είδους.

Το soundtrack

Το soundtrack της ταινίας αποτελείται από ένα και μόνο συγκρότημα, τους AC/DC οι οποίοι γράφουν και υπογράφουν όλα τα τραγούδια της ταινίας(το αγαπημένο συγκρότημα του King). Ένα μήνα πριν την πρώτη κινηματογραφική προβολή του Maximum Overdrive, κυκλοφόρησε το άλμπουμ Who Made Who από τους AC/DC ως το επίσημο soundtrack, το οποίο περιλαμβάνει τα single με τις μεγαλύτερες πωλήσεις:

  • Who Made Who
  • You Shook Me All Night Long
  • Hells Bells

Μία ταινία που δεν είναι για όλους

Παρόλο που το Maximum Overdrive έλαβε γενικά αρνητικά σχόλια από κριτικούς, είχε και αρκετά μεγάλη θετική απήχηση από τον κόσμο. Το 1988 προτάθηκε για το βραβείο “Καλύτερης Ταινίας” στα Διεθνή Βραβεία Ταινίας Φαντασίας. Ο Stephen King αποκήρυξε την ταινία, περιγράφοντάς την ως “ηλίθια ταινία” και θεώρησε τη διαδικασία μια μαθησιακή εμπειρία, μετά την οποία σκόπευε να μην σκηνοθετήσει ποτέ ξανά.

Η ταινία θα μπορούσε να είναι μια απ’ τις καλύτερες και μεγαλύτερες υπερπαραγωγές όλων των εποχών. Ο Stephen King έχει γράψει ένα απ’ τα καλύτερα και πιο ευφάνταστα σενάρια που έχουν γραφεί στην ιστορία του Hollywood.

Το μεγάλο λάθος του ήταν δυστυχώς ο χρόνος… Αυτή η ταινία θα έπρεπε να έχει γυριστεί μετά το 2020. Κι αυτό γιατί αν η ταινία είχε τα οπτικά εφέ που υπάρχουν τώρα στις ταινίες, θα διέπρεπε σε κάθε κατηγορία όσον αφορά τρόμο ή φαντασία. Ένα μεγάλο μέρος του πολύ μικρού χρηματικού προϋπολογισμού της ταινίας δαπανήθηκε τόσο για τα ελάχιστα οπτικά εφέ όσο και για τα οπτικά τρικ (εκείνη την συγκεκριμένη εποχή, τα περισσότερα οπτικά εφέ μιας ταινίας έπρεπε να κατασκευαστούν, καθώς η τεχνολογία των υπολογιστών δεν ήταν ακόμα εξελιγμένη και συνάμα ήταν και πανάκριβη).

Παρόλα αυτά η ταινία έχει ένα αξιόλογο καστ ηθοποιών, οι οποίοι είναι από αρκετά έως απόλυτα ταιριαστοί με το χαρακτήρα τους. Οι σκηνές δράσης είναι πρωτότυπες, με αρκετά φρέσκα ευρήματα και σωστό ρυθμό στην εξέλιξη. Η ταινία δεν κάνει κοιλιά σε κανένα σημείο και οι διάλογοι δεν είναι κουραστικοί, καθώς μέσα απ’ αυτούς αιτιολογείται σιγά σιγά όλο το σενάριο και η υπόθεση του. Για άλλη μια φορά η μουσική που ντύνει τις σκηνές δράσης, δένει τέλεια καθώς η μπάντα των AC/DC “έκοψε κι έραψε” τα τραγούδια σ’ ένα σφιχτοδεμένο soundtrack, που τελικά στέκει και μόνο του εκτός ταινίας για να το ακούσετε όσες φορές  θέλετε.

Εν κατακλείδι όποιος δεν έχει δει αυτή την ταινία, ας το κάνει. Σε καμία περίπτωση δεν είναι χάσιμο χρόνο. Ας δούμε λοιπόν πως ο εκκεντρικός εγκέφαλος του κυρίου King συνέλαβε και πραγμάτωσε μια ταινία που όπως και να το δεις είναι μοναδική, καθώς όπως είχε δηλώσει κι ο ίδιος δεν πρόκειται να επιχειρήσει ποτέ κάτι παρόμοιο…

Stories

Η μηχανή του γκαζόν

Κατά τη διάρκεια μιας σκηνής, η κάμερα ακολουθεί τον Deke Keller (Holter Graham) να οδηγεί το ποδήλατό του στα προάστια. Συναντά μια ματωμένη μηχανή γκαζόν η οποία μανιασμένη  τον κυνηγά. Ευτυχώς, ο Deke μπόρεσε να δραπετεύσει με ασφάλεια, αλλά μερικοί άνθρωποι στο σετ δεν ήταν τόσο τυχεροί.

Ο διευθυντής φωτογραφίας Armando Nannuzzi ήταν ένας θρυλικός Ιταλός κινηματογραφιστής, ο οποίος γύρισε πάνω από 100 ταινίες σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Ο Nannuzzi αφού δούλεψε στο “Silver Bullet”, επέστρεψε για να γυρίσει το “Maximum Overdrive”, που ήταν η δεύτερη ταινία του Stephen King και έγινε θύμα της δικής του ιστορίας τρόμου. Η μηχανή του γκαζόν ελεγχόταν με τηλεχειρισμό για να δίνει την όψη ότι λειτουργεί από μόνη της, αλλά κάποια στιγμή βγήκε εκτός ελέγχου και έπεσε πάνω σε ένα ξύλο που χρησιμοποιούνταν για τη στήριξη της κάμερας. Αφού η μηχανή του γκαζόν ήταν πλήρως λειτουργική, έκοψε το ξύλο και έριξε θραύσματα ξύλου παντού. Ένα από αυτά τα θραύσματα πήγε κατευθείαν στον Nannuzzi με αποτέλεσμα να χάσει το δεξί του μάτι. Στο τέλος αυτού του περιστατικού έκανε μήνυση στον Stephen King και ζήτησε αποζημίωση 18 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά τελικά η αγωγή διευθετήθηκε εξωδικαστικά. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η απώλεια του ματιού, δεν τερμάτισε την καριέρα του Nannuzzi και συνέχισε να κινηματογραφεί ταινίες.

Η επιβεβαίωση του έρωτα

Ο Dino De Laurentiis ήταν Ιταλός επιχειρηματίας που ανέπτυξε ενδιαφέρον για τον κινηματογράφο και χρηματοδοτούσε ταινίες όπως  το Blue Velvet, το Serpico, το Army of Darkness και ήταν ο παραγωγός πίσω από το Maximum Overdrive. Ήταν διαβόητος όταν επρόκειτο για την προστασία της οικονομικής διαχείρισης των ταμείων της εταιρείας του. Παρόλα αυτά όμως σπατάλησε πολλά χρήματα σε πολλά μυθιστορήματα του Stephen King, μόνο και μόνο για να αποδείξει στην μελλοντική σύζυγό του ότι ήταν ερωτευμένος μαζί της.

Ένας μεταφραστής που εργαζόταν για τον De Laurentiis  είπε: “Όταν γνώρισε τη Μάρθα, ήξερα ότι ήταν η ιταλική αγάπη. Επειδή το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να αγοράσει τα δικαιώματα για πολλά μυθιστορήματα από τον πιο επιτυχημένο μυθιστοριογράφο στον κόσμο εκείνη την εποχή. Και αυτός άνθρωπος ήταν ο Stephen King.”

Οι AC/DC

Ένα θετικό για τους λάτρεις της ροκ μουσικής είναι πως το Maximum Overdrive διαθέτει ένα soundtrack που ηχογραφήθηκε πλήρως από τους AC/DC. Τα τραγούδια που κυκλοφόρησαν αργότερα σε άλμπουμ του συγκροτήματος, έπαιξαν ρόλο στο να διατηρήσουν την ταινία ζωντανή.

Για να πείσει το συγκρότημα να ηχογραφήσει τη μουσική της ταινίας, ο Stephen King επισκέφτηκε το γκρουπ και τους τραγούδησε το “Ain’t No Fun Waiting Round to Be a Millionaire”. Αυτή η κίνηση έκανε αγαπητό τον συγγραφέα στους Αυστραλούς μουσικούς.

Τα επικίνδυνα γυρίσματα

Σύμφωνα με τα μέλη του συνεργείου γυρισμάτων, ο Stephen King ήταν τόσο ερωτευμένος με τις τεράστιες εκρήξεις και τους πυροβολισμούς που δεν σκέφτηκε αν υπήρχε περίπτωση να τραυματιστεί κάποιος. Ένας  χειριστής κάμερας θυμάται: “Κάθε μέρα είχαμε ασφάλεια, γιατί η ταινία ήταν μια πολύ επικίνδυνη ταινία. Κάθε μέρα είχαμε εκρήξεις. Ήταν πολύ επικίνδυνο. Φοβόμουν μερικές φορές.”

Η πρωταγωνίστρια της ταινίας Laura Harrington θυμάται: “Μια φορά ήταν αυτός ο τύπος που είχε πάρει φωτιά και δυσκολεύτηκαν πολύ να τον βγάλουν έξω. Έτσι, για να ξέρεις, απλά πάντα ένιωθες ότι κάποιος επρόκειτο να πεθάνει πάνω σε αυτά γυρίσματα.”

“Jesus is coming and he is pissed.”

Bill Robinson – Maximum Overdrive 1986

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top