Τυρόψωμο

Θα φτιάξουμε ένα ωραίο, αφράτο και νόστιμο τυρόψωμο.

Υλικά

  • 2 ποτήρια ζεστό γάλα
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλιά της σούπας σπορέλαιο
  • 3 κουταλιές της σούπας μαλακό βούτυρο
  • 1 αυγό
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει)
  • σουσάμι
  • 400 γραμμάρια πρόβειο τυρί

Εκτέλεση

Παίρνουμε μία λεκάνη, ρίχνουμε το μισό αλεύρι, το αλάτι, το σπορέλαιο, το βούτυρο, τη μαγιά και ζεστό γάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη. Προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειαστεί. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα σε ζεστό μέρος. Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη, την ανοίγουμε σε ένα παχύ μακρόστενο φύλλο. Βάζουμε τυρί στο μισό φύλλο και το τυλίγουμε ρολό μέχρι τη μέση. Το άλλο μισό φύλλο το κόβουμε μέχρι τη μέση σε λωρίδες και τα πλέκουμε σαν κοτσίδες.

Τυλίγουμε τις κοτσίδες πάνω στο άλλο μισό ρολό και τέλος σχηματίζουμε ένα κύκλο. Αλείβουμε από πάνω με αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 – 50 λεπτά μέχρι να πάρει ρόδινο χρώμα. Μετά το ψήσιμο το αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί και μετά κόβουμε.

Tips
  1. Μπορείτε να βάλετε ότι τυρί θέλετε για γέμιση.
  2. Μπορείτε να προσθέσετε γλυκιά κόκκινη πιπεριά μαζί με το τυρί.
  3. Μπορείτε να προσθέσετε αλλαντικά μαζί με το τυρί στην γέμιση.
  4. Μπορείτε να φτιάξετε το ψωμάκι γλυκό αντικαθιστώντας το τυρί με μαρμελάδα ή πραλίνα.
Tips

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top