Κοκορέτσι

Κοκορέτσι όπως έμαθα να το φτιάχνω από τους παππούδες πολύ παλιά στο χωριό.

Υλικά

  • 1 συκωταριά
  • 3 – 4 έντερα (γίνεται και με λιγότερα)
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • ρίγανη ή θυμάρι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Πλένουμε τα έντερα καλά και τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε ένα σουρωτήρι.

Κόβουμε την συκωταριά σε όσο μπορούμε τετράγωνα κομμάτια και το πάχος τους μικρό ή μεγάλο ανάλογα με το πάχος της σούβλας που έχουμε. Κόβουμε το συκώτι και τα πνευμόνια κάθετα από τη φορά που πάνε οι ίνες για να μην σκιστούν τα κομμάτια κατά το πέρασμα στη σούβλα. Για τα υπόλοιπα μέρη δεν υπάρχει πρόβλημα.

Στη συνέχεια τα πλένουμε και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν για περίπου 1 ώρα. Μετά ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη για 2 ώρες. Αφού περάσουν οι 2 ώρες, ρίχνουμε ξανά αλάτι και πιπέρι.

Παίρνουμε τη σούβλα και περνάμε πρώτα 1 κομμάτι καρδιάς και μετά τα υπόλοιπα κομμάτια εναλλάξ. Θέλουμε να έχουμε στις άκρες απ’ το κοκορέτσι και σε κάθε ¼ της σούβλας, από ένα κομμάτι καρδιάς. Πιέζουμε ελαφρά προς τα κάτω ανά λίγα κομμάτια, καθώς τα περνάμε, για να σφίγγει.

Στη συνέχεια τυλίγουμε τα έντερα. Το πρώτο το βάζουμε κάθετα στη σούβλα. Τα υπόλοιπα τα περνάμε οριζόντια. Στην αρχή τα βάζουμε χαλαρά και προς το τέλος τα σφίγγουμε. Μόλις είναι έτοιμο, ρίχνουμε λίγο αλάτι παντού. Το αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα και μετά το βάζουμε στη φωτιά.

Θέλουμε να έχουμε πολλή δυνατή φωτιά. Βάζουμε το κοκορέτσι χαμηλά και το γυρίζουμε γρήγορα, μέχρι να πάρει χρώμα. Μετά το ανεβάζουμε ψηλά και το γυρίζουμε αργά για να σιγοψηθεί. Ανάλογα με το πάχος του θα χρειαστεί 1 – 3 ώρες.

Στο χωριό έλεγαν παλιά ότι μόλις σταματήσει να στάζει, είναι έτοιμο.

2 σκέψεις για το “Κοκορέτσι”

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top