Σπιτικό τυρί

Θα σας δείξω πως να φτιάξετε τυρί στο σπίτι με πυτιά, όπως το έφτιαχνε η γιαγιά μου χωρίς θερμόμετρο.

Υλικά

  • 8 λίτρα πρόβειο γάλα
  • χοντρό αλάτι
  • πυτιά για τυρί

Εκτέλεση

Στραγγίζουμε το γάλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Το βάζουμε στη φωτιά και βράζουμε μέχρι να αφρίσει ελαφρώς. Ανακατεύουμε ανά διαστήματα με ξύλινη σπάτουλα για να μη μας κολλήσει. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία.

Πως θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμη η θερμοκρασία του γάλατος χωρίς θερμόμετρο; Αν αντέχει την θερμοκρασία του γάλατος το δάχτυλό μας, είναι έτοιμο. Διαφορετικά το αφήνουμε να κρυώσει κι άλλο.

Ετοιμάζουμε την πυτιά. Παίρνουμε ένα κρασοπότηρο και το γεμίζουμε νερό μέχρι τη μέση. Προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι, μία πολύ μικρή ποσότητα πυτιά και ανακατεύουμε να λιώσει (για την ποσότητα της πυτιάς δείτε πάνω στη συσκευασία της). Στη συνέχεια το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε πολύ καλά με αργές κινήσεις. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το γάλα μας να πήξει για περίπου 30 – 40 λεπτά.

Μόλις πήξει το γάλα μας, το χαράζουμε με μια ξύλινη σπάτουλα 5 – 6 φορές. Το αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά να βγει το τυρόγαλο στην επιφάνεια. Δείτε στις φωτογραφίες πως το στραγγίζουμε. Εγώ εδώ πήρα ένα σουρωτήρι και το έβαλα να εφαρμόσει πάνω από μία λεκάνη. Μέσα στο σουρωτήρι έστρωσα μια τσαντίλα και έριξα το γάλα που έπηξε. Πιέζουμε ελαφρά με μια τρυπητή κουτάλα για να φύγει το πολύ τυρόγαλο. Βάζουμε κάτι βαρύ από πάνω και το αφήνουμε να στραγγίσει για 24 ώρες. Στη συνέχεια το κόβουμε και το βάζουμε σε ένα τάπερ με μπόλικο χοντρό αλάτι. Το αφήνουμε για 10 – 12 ώρες και μετά ρίχνουμε μέσα αλατισμένο τυρόγαλο μέχρι να καλυφθεί το τυρί. Το αφήνουμε εκτός ψυγείου για 2 – 3 μέρες και μετά το βάζουμε στο ψυγείο. Μιλάμε πάντα για τη μικρή ποσότητα που φτιάξαμε. Οι μεγάλες ποσότητες τυριού έχουν άλλη διαδικασία.

Πως θα καταλάβετε ότι το τυρόγαλο έχει αλατιστεί καλά; Θα λιώσετε χοντρό αλάτι μέσα στο τυρόγαλο και θα βάλετε ένα άβραστο αυγό. Μόλις το αυγό βγει στην επιφάνεια και επιπλέει, σημαίνει ότι το αλάτι είναι αρκετό, αν όχι τότε συμπληρώνετε αλάτι.

Τα 8 λίτρα πρόβειο γάλα μας δίνουν περίπου 3 κιλά τυρί. Αυτό επειδή το πρόβειο γάλα έχει πολλά λιπαρά.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top