Γιουβαρλάκια αυγολέμονο

Υλικά

  • ½ κιλό κιμά χοιρινό
  • αρκετό μαϊντανό
  • 2 μεγάλα καρότα
  • 2 κλωνάρια σέλινο ή σελινόριζα (ή και τα δύο μαζί)
  • 2 μεγάλες πατάτες
  • 2 αυγά
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ξηρά
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • λάδι
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι καρολίνα
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού δυόσμος

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το μαϊντανό στο μούλτι ή με μαχαίρι. Παίρνουμε μία μπασίνα και ρίχνουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, το δυόσμο και στο τέλος το ρύζι. Στη συνέχεια ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Το βάζουμε στο ψυγείο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Κόβουμε τα καρότα σε ροδέλες, τις πατάτες σε μικρά κομμάτια και το σέλινο σε μεγάλα κομμάτια. Βγάζουμε τον κιμά απ’ το ψυγείο και τον πλάθουμε σε μικρά στρόγγυλα γιουβαρλάκια. Παίρνουμε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό και ρίχνουμε μέσα 1 κύβο λαχανικών, λίγο λάδι, τα καρότα, τις πατάτες, το σέλινο, αλάτι και πιπέρι. Τα βάζουμε να πάρουν μία βράση και μετά προσθέτουμε τα γιουβαρλάκια. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 50 με 60 λεπτά. Στα μισά περίπου αφαιρούμε μια κούπα ζωμό από την κατσαρόλα και το αφήνουμε στην άκρη για το αυγολέμονο.

Για το αυγολέμονο

Παίρνουμε μια κούπα και ρίχνουμε το χυμό από ένα λεμόνι και το ζωμό, τόσο όσο να γεμίσει η κούπα. Χτυπάμε 2 αυγά πολύ καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά το ζουμί μέσα στα αυγά, καθώς το χτυπάμε με ένα πιρούνι. Θα παρατηρήσουμε πως όσο χτυπάμε φουσκώνει.

Στο τέλος το ρίχνουμε μέσα στα γιουβαρλάκια, και ανακατεύουμε γρήγορα για να μη μας κόψει το αυγολέμονο.

Tips
  1. Εγώ εδώ χρησιμοποίησα χοιρινό κιμά. Εσείς μπορείτε να βάλετε και μοσχαρίσιο.
  2. Αν δεν σας αρέσει το αυγό, μπορείτε να μην αυγοκόψετε καθόλου τα γιουβαρλάκια.
Tips

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top