Κότα γεμιστή

Υλικά

  • 1 κότα μεγάλη
  • 250 γραμμάρια κιμά χοιρινό
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού κουκουνάρια
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ξηρό
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
  • ½ ποτήρι λευκό κρασί
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας ή ½ κιλό ώριμες ντομάτες
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά την κότα και την αφήνουμε να στραγγίσει.

Για τη γέμιση

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Παίρνουμε μια κατσαρόλα και βάζουμε τον κιμά, το μισό βούτυρο και το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά και σβήνουμε με κρασί.  Στη συνέχεια αραιώνουμε τον πελτέ σε ένα φλιτζάνι νερό ή αν επιλέξαμε ντομάτες, τις τρίβουμε στον τρίφτη. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ από το κρασί, προσθέτουμε τον αραιωμένο πελτέ ή τριμμένες ντομάτες. Μετά ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό και μισό φλιτζάνι νερό. Το αφήνουμε να σιγοβράσει και πιεί το ζουμί του. Βγάζουμε τη γέμιση από τη φωτιά, ρίχνουμε τα κουκουνάρια και τη φρυγανιά, και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Για την κότα

Παίρνουμε ένα ταψί ή μία γάστρα, βάζουμε  μέσα την κότα και της ρίχνουμε εσωτερικά αλάτι και πιπέρι. Μετά την γεμίζουμε, αλλά όχι τελείως γιατί θα ανοίξει στο ψήσιμο. Την ράβουμε με σπάγκο. Με το βούτυρο που μας έμεινε, αλείβουμε την κότα εξωτερικά. Προσθέτουμε λίγο νερό στο ταψί και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Σιγοψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 2 έως 3 ώρες.

Tips
  1. Αντί για κότα μπορείτε να γεμίσετε και κοτόπουλο με τον ίδιο τρόπο. Για κοτόπουλο θα χρειαστεί λιγότερο χρόνο ψήσιμο, το μισό περίπου απ’ ότι για κότα.
  2. Μπορείτε να βάλετε για ψήσιμο και πατάτες γύρω από την γεμιστή κότα.
  3. Μπορείτε να σερβίρετε την γεμιστή κότα και με τηγανιτές πατάτες.
Tips

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top