Γαλατόπιτα της γιαγιάς

Μία γλυκιά πίτα με πέντε μόνο φύλλα. Εγώ εδώ έφτιαξα τα φύλλα μόνη μου. Δείτε τη συνταγή εδώ.

Υλικά

  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • 1 κούπα του τσαγιού ζάχαρη
  • ελαιόλαδο
  • 4 γεμάτες κουταλιές της σούπας χοντρό σιμιγδάλι
  • 4 γεμάτες κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αυγά
  • 5 χωριάτικα φύλλα
  • λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • κανέλα

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε πρώτα την κρέμα για να κρυώσει λίγο πριν τη ρίξουμε στα φύλλα. Κρατάμε σε ένα μπολ 1 ½ κούπα κρύο γάλα.

Παίρνουμε μια κατσαρόλα, τη βάζουμε στη φωτιά και βάζουμε το υπόλοιπο γάλα και τη ζάχαρη, μέχρι να ζεσταθεί αλλά όχι να βράσει.

Χτυπάμε 2 αυγά. Παίρνουμε τη 1 ½ κούπα γάλα που κρατήσαμε πριν και ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και το σιμιγδάλι. Μετά ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν και ρίχνουμε τα αυγά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το μίγμα που φτιάξαμε μέσα στην κατσαρόλα με το ζεστό γάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Τέλος προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας βούτυρο, λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο και βγάζουμε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά. Ανακατεύουμε την κρέμα ανά διαστήματα για να μην πιάσει κρούστα από πάνω.

Στρώνουμε τα φύλλα σε ένα ταψί όπως στις φωτογραφίες. Ανάμεσα σε κάθε φύλλο ραντίζουμε με λίγο λάδι, λίγη κανέλα και λίγη ζάχαρη. Μόλις κρυώσει η κρέμα, την ρίχνουμε στα φύλλα και από πάνω ρίχνουμε κανέλα. Ρίχνουμε λίγη ζάχαρη γύρω γύρω στην κόρα. Η πίτα είναι έτοιμη.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς πάνω κάτω για περίπου 1 ώρα.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top