Πασχαλινά τσουρέκια

Υλικά

  • 6 αυγά
  • 500 ml γάλα
  • 500 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 φακελάκι μαχλέπι
  • 1 φακελάκι μαστίχα σε σκόνη
  • 2 βανίλιες
  • ½ ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 60 γραμμάρια νωπή μαγιά
  • 250 γραμμάρια βούτυρο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ½ φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
  • 2 περίπου κιλά αλεύρι για τσουρέκια (όσο πάρει)

Εκτέλεση

Παίρνουμε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε πρώτα το γάλα και το βγάζουμε απ’ τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ.

Λιώνουμε τη μαγιά σε μισό ποτήρι νερό.

Χτυπάμε πολύ καλά 5 αυγά στο μίξερ και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το γάλα.

Λιώνουμε το βούτυρο να είναι ζεστό.

Παίρνουμε μια μεγάλη λεκάνη και ρίχνουμε 1 ½ κιλό αλεύρι. Ανοίγουμε μία λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά. Ρίχνουμε γύρω γύρω πάνω στο αλεύρι τα αρωματικά, το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού. Μετά ρίχνουμε το μίγμα με το γάλα μέσα στη λεκάνη με το αλεύρι. Ξεκινάμε το ζύμωμα. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη χωρίς να κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε αλεύρι. Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο στο κάτω μέρος της ζύμης και με τα χέρια μας παίρνουμε το βούτυρο και το φέρνουμε στο πάνω μέρος της ζύμης. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο από κάτω προς τα πάνω με απαλές κινήσεις, μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο στη ζύμη. Σκεπάζουμε πολύ καλά τη ζύμη και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Θα χρειαστεί περίπου 5 με 6 ώρες. Εγώ εδώ ζύμωσα τα τσουρέκια από το προηγούμενο βράδυ και τα άφησα να ξεκουραστούν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το αποτέλεσμα είναι να γίνουν τα τσουρέκια πιο αφράτα. Στη συνέχεια κόβουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια. Παίρνουμε κάθε κομμάτι ξεχωριστά και το πλάθουμε σε 3 μακριές λωρίδες. Μετά τις πλέκουμε σε κοτσίδα όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Στο τέλος έχουμε 4 τσουρέκια. Παίρνουμε δύο ταψιά με λαδόκολλα και βάζουμε τα τσουρέκια ανά δύο και τα σκεπάζουμε. Τα αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Παίρνουμε ένα μπολ, ρίχνουμε 1 αυγό και 2 κουταλιές της σούπας γάλα και τα χτυπάμε. Μετά με ένα πινέλο αλείβουμε τα τσουρέκια από πάνω. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 20 με 25 λεπτά.

Tips
  1. Μπορείτε να φτιάξετε περισσότερα τσουρέκια, αν τα κάνετε σε μικρότερο μέγεθος.
  2. Μπορείτε να κάνετε τα τσουρέκια σε ότι σχήμα θέλετε.
  3. Τα τσουρέκια ψημένα διατηρούνται στην κατάψυξη για 2 μήνες ή στο ψυγείο για 1 εβδομάδα.
  4. Μπορείτε να κόψετε το τσουρέκι σε 2 οριζόντια κομμάτια και να βάλετε ενδιάμεσα πραλίνα.
  5. Μπορείτε να ρίξετε σοκολάτα πάνω στο τσουρέκι για διακόσμηση.
Tips

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top