Παραδοσιακός μουσακάς

Θα φτιάξουμε έναν παραδοσιακό, ελαφρύ και πεντανόστιμο μουσακά.

Υλικά

  • 10 πατάτες
  • 10 μελιτζάνες
  • 3 – 4 κολοκυθάκια
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • θυμάρι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο

για τον κιμά

  • 500 γραμμάρια χοιρινό κιμά
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 3 πρέζες κρυσταλλική ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα ή ξυλάκι
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 400 γραμμάρια χυμό ντομάτας
  • αλάτι
  • πιπέρι

για την μπεσαμέλ

  • 50 γραμμάρια βούτυρο
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι ή κορν φλάουρ
  • 2 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 λίτρο γάλα
  • λίγο πιπέρι
  • τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 100 γραμμάρια κίτρινο τυρί
  • 2 αυγά
  • τριμμένη φρυγανιά

Εκτέλεση

Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες και τις τηγανίζουμε.

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες και τις βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν με λίγο λάδι και αλάτι.

Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε φέτες και τα ψήνουμε στο φούρνο με λίγο λάδι και αλάτι.

Κόβουμε το κρεμμύδι σε ροδέλες και το σοτάρουμε σε λίγο λάδι. Μόλις είναι έτοιμο το βάζουμε πάνω στις μελιτζάνες.

Κιμάς

Παίρνουμε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο σκόρδο, ζάχαρη, μοσχοκάρυδο, κανέλα, πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε καλά για να καραμελώσει και να πάρει ωραίο χρώμα. Σβήνουμε με χυμό ντομάτας και αφήνουμε να δέσει για 10 – 15 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία. Τέλος συμπληρώνουμε αλάτι και πιπέρι.

Μπεσαμέλ

Παίρνουμε ένα μπολ και βάζουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι. Προσθέτουμε 1 λίτρο γάλα, 2 αυγά και ανακατεύουμε καλά. Παίρνουμε μία κατσαρόλα και βάζουμε το υπόλοιπο γάλα και το ζεσταίνουμε. Δεν θέλουμε να βράσει. Όταν αρχίσει να ζεσταίνεται προσθέτουμε αλάτι, βούτυρο και το περιεχόμενο από το μπολ που φτιάξαμε παραπάνω. Ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κολλήσει. Όταν πήξει και έχουμε μία κρέμα το αφαιρούμε απ’ τη φωτιά. Προσθέτουμε λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο, πιπέρι, κίτρινο τυρί και ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε 200 γραμμάρια μπεσαμέλ μέσα στον κιμά και ανακατεύουμε.

Παίρνουμε ένα ταψί, στρώνουμε τις πατάτες, ρίχνουμε λίγο θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια στρώνουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια, ρίχνουμε από πάνω το σοταρισμένο κρεμμύδι και αλατοπιπερώνουμε. Στρώνουμε τον κιμά από πάνω να πάει παντού.

Τέλος ρίχνουμε τη μπεσαμέλ και την απλώνουμε καλά να πάει παντού. Ρίχνουμε κίτρινο τυρί και τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 35 – 40 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Βγάζουμε το μουσακά από το φούρνο και τον αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα περίπου, πριν τον κόψουμε.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top