Τραχανόπιτα

Θα σας δείξω πως να φτιάξετε μία παραδοσιακή νοστιμότατη πίτα με σπιτικό φύλλο, όπως την έφτιαχνε η γιαγιά μου με γλυκό τραχανά από πλιγούρι, τυρί φέτα, αυγά και γάλα.

Υλικά

Εκτέλεση

Βράζουμε τον τραχανά σε ζεστό νερό, μέχρι να μαλακώσει και να πήξει. Τον αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Τρίβουμε την φέτα και την βάζουμε σ’ ένα μπολ. Προσθέτουμε 2 χτυπημένα αυγά, γάλα, πιπέρι, αλάτι, τον βρασμένο τραχανά και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν όλα μαζί. Παίρνουμε ένα ταψί και το αλείβουμε με λάδι με ένα πινέλο. Απλώνουμε 2 φύλλα ραντίζοντας με λίγο ελαιόλαδο. Φροντίζουμε τα φύλλα να τοποθετηθούν έτσι ώστε να κρέμονται λίγο έξω απ’ το ταψί. Παίρνουμε αρκετή γέμιση με ένα κουτάλι και τη ρίχνουμε πάνω στα φύλλα. Στη συνέχεια σκεπάζουμε με ένα σουρωμένο φύλλο και προσθέτουμε γέμιση. Το ίδιο κάνουμε και στα υπόλοιπα φύλλα. Φροντίζουμε να μας μείνουν 2 φύλλα για να σκεπάσουμε την πίτα στο τέλος, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.

Στη συνέχεια αλείβουμε την πίτα από πάνω με το βούτυρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα. Αφού την βγάλουμε από το φούρνο, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και μετά την κόβουμε. Σερβίρεται ζεστή ή κρύα.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top