Κοτόπουλο γεμιστό

Θα φτιάξουμε μια χριστουγεννιάτικη συνταγή, κοτόπουλο γεμιστό με πατάτες baby στο φούρνο.

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο
  • 200 γραμμάρια χοιρινό κιμά
  • 1 φακελάκι κουκουνάρι
  • 100 γραμμάρια γραβιέρα Νάξου
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 1 κούπα κάστανα βρασμένα
  • ½ κούπα ρύζι
  • 1 κύβο ζωμό κότας
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
  • Μοσχοκάρυδο
  • Γλυκιά πάπρικα
  • Ελαιόλαδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Χυμό από 1 πορτοκάλι
  • ½ πορτοκάλι σε φέτες
  • ½ λεμόνι σε φέτες
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
  • 1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 1 συσκευασία πατάτες baby

Εκτέλεση

Γέμιση

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα κάστανα. Κόβουμε τη γραβιέρα σε κυβάκια.

Παίρνουμε ένα τηγάνι, το βάζουμε σε δυνατή θερμοκρασία και ρίχνουμε λίγο λάδι. Σοτάρουμε με τη σειρά το κρεμμύδι, τον κιμά, το κουκουνάρι και μετά προσθέτουμε το κύβο ζωμού κότας, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, τα κάστανα, το ρύζι και τη γραβιέρα. Η γέμιση είναι έτοιμη, την αφήνουμε στην άκρη.

Κοτόπουλο

Πλένουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε να στραγγίσει.

Παίρνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα το μέλι, τη μουστάρδα, την κέτσαπ, 4 – 5 κουταλιές της σούπας λάδι, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν τα υλικά.

Τώρα θα βάλουμε τη γέμιση στο κοτόπουλο. Γεμίζουμε πρώτα το εσωτερικό, μετά τα μπούτια κάτω από την πέτσα και τέλος τον λαιμό. Ράβουμε με σακοράφα και σπάγκο. Παίρνουμε τη γάστρα, βάζουμε το κοτόπουλο, τις πατάτες και τα αλείβουμε με το μίγμα που φτιάξαμε παραπάνω. Βάζουμε πάνω στο κοτόπουλο τις φέτες πορτοκαλιού και λεμονιού. Ρίχνουμε 1 φύλλο δάφνης πάνω στις πατάτες και κατά προτίμηση αλάτι και πιπέρι. Συμπληρώνουμε 1 ποτήρι νερό και κλείνουμε τη γάστρα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ½ ώρα. Ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο σε δυνατή θερμοκρασία για να πάρει χρώμα.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top