Τραχανάς γλυκός με πλιγούρι

Θα σας δείξω έναν εύκολο τρόπο να φτιάξετε γλυκό τραχανά. Είναι θρεπτικός και νόστιμος.

Υλικά

  • 2 ½ λίτρα γίδινο γάλα
  • 1 κιλό πλιγούρι
  • 1 κούπα τους τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 ½ κουταλιά της σούπας αλάτι

Εκτέλεση

Στραγγίζουμε το γάλα μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις το γάλα αρχίσει να αχνίζει, ρίχνουμε το πλιγούρι, το σιμιγδάλι, το αλάτι και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει και να στεγνώσει.

Αφαιρούμε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά, βρέχουμε μια πετσέτα, την στύβουμε καλά και σκεπάζουμε. Από πάνω βάζουμε το καπάκι της κατσαρόλας. Αφήνουμε για περίπου 12 ώρες. Το ετοιμάζουμε το βράδυ για να είναι έτοιμο το πρωί.

Στρώνουμε ένα τραπεζομάντηλο, παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη λίγο λίγο και την τρίβουμε με τα χέρια. Κάνουμε το ίδιο για όλη τη ζύμη. Αφήνουμε να στεγνώσει λίγο και τρίβουμε ξανά. Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία μέχρι να γίνει ο τραχανάς στο μέγεθος που θέλουμε. Απλώνουμε τον τραχανά και αφήνουμε για 10 μέρες να στεγνώσει για να φύγει όλη η υγρασία. Θα αποκτήσει το χρώμα του σιταριού. Μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου για 1 χρόνο μέσα σε γυάλινο βάζο. Μετά μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη για 1 χρόνο ακόμη.

Tips
  1. Μπορείτε να μαγειρέψετε τον τραχανά με:
        • κοτόπουλο
        • μοσχάρι
        • πρόβειο
        • τυρί φέτα
  1. μπορείτε να φτιάξετε τον τραχανά μια νόστιμη πίτα.
Tips

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top