Μελομακάρονα

Θα φτιάξουμε παραδοσιακά μελομακάρονα της γιαγιάς. Ένα χριστουγεννιάτικο γλυκάκι που βρίσκεται σε όλα τα σπίτια.

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 200 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
  • 180 ml κονιάκ
  • 200 ml χυμό πορτοκάλι
  • 550 ml σπορέλαιο
  • 50 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 2 – 3 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Υλικά για το σιρόπι

  • 1 κιλό κρυσταλλική ζάχαρη
  • 700 ml νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 3 – 4 γαρύφαλλα
  • Χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 1 κούπα μέλι

Εκτέλεση

Σιρόπι

Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι για να κρυώσει. Παίρνουμε μία κατσαρόλα και τη βάζουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι. Βράζουμε το σιρόπι μας για περίπου 5 λεπτά. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το μέλι. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Μελομακάρονα

Παίρνουμε μία μπασίνα και ρίχνουμε μέσα το λάδι, το κονιάκ, τη ζάχαρη, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, το ξύσμα. Ρίχνουμε μέσα στο χυμό πορτοκάλι τη σόδα και ανακατεύουμε να αφρίσει. Στη συνέχεια το προσθέτουμε στη μπασίνα. Ρίχνουμε και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Μετά ρίχνουμε σιγά σιγά αλεύρι όσο πάρει, μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ότι σχήμα θέλουμε. Τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς για 15 – 30 λεπτά.

Τώρα θα σιροπιάσουμε τα μελομακάρονα

Όπως είναι ζεστά τα μελομακάρονα, τα βγάζουμε από το ταψί και τα ρίχνουμε λίγα λίγα μέσα στο σιρόπι. Τα αφήνουμε για 15 δευτερόλεπτα, τα βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε πάνω σε μία σχάρα να κρυώσουν. Αν θέλουμε ρίχνουμε από πάνω τριμμένο καρύδι.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top