Τα τυροπιτάκια είναι αγαπημένο σνακ για μικρούς και μεγάλους. Είναι ιδανικά για πάρτι, γενέθλια, γιορτές και εκδρομές.
Υλικά για τη ζύμη
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 ποτήρι γάλα
- ½ ποτήρι ηλιέλαιο
- ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 αυγά
- 250 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη
- 500 – 600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει)
Υλικά για τη γέμιση
- 500 γραμμάρια ανθότυρο ή φέτα (ή και τα 2 μαζί)
- 125 γραμμάρια μαγιονέζα
- λίγο πιπέρι
- λίγη ζάχαρη
- αλάτι αν το τυρί μας είναι ανάλατο
Εκτέλεση
Για τη γέμιση
Τρίβουμε τα τυριά σε ένα μπολ και ρίχνουμε, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, μαγιονέζα και ανακατεύουμε.
Για τη ζύμη
Παίρνουμε μία λεκάνη και ρίχνουμε το μισό αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το λάδι, το γάλα (χλιαρό) και τα αυγά χτυπημένα ελαφρά. Ζυμώνουμε και προσθέτουμε αλεύρι όσο πάρει μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη, χωρίς να κολλάει στα χέρια.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 κομμάτια. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ανοίγουμε 5 μικρά φύλλα και χωρίζουμε κάθε φύλλο σε 8 κομμάτια. Βάζουμε λίγη γέμιση στην πλατιά πλευρά και τυλίγουμε. Βάζουμε τα τυροπιτάκια σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το ρίχνουμε από πάνω. Αν θέλουμε, αλείβουμε με αυγό τα τυροπιτάκια με ένα πινέλο, για να πάρουν καλύτερο χρώμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς αντιστάσεις για περίπου 30 λεπτά.